Thursday, May 13, 2010

Piala Thomas: Coach China Bikin Panas

assalamualaikum.
pagi ini on the way to work, listening to HotFM as usual. tibe2 rasa terbakar bila Fafau ckp Ketua Jurulatih China, Li Yongbo ckp pemain badminton Malaysia sudah tua. wahhh. gile sombong itu Yongbo. aku baca paper utusan pun naik geram gak la. dia ckp kita cuma harapkan Datuk Lee Chong Wei jer. dia ckp Choong Han ngan Hafiz Hashim dah tak boleh diharap. dia ckp pemain muda kita tak capai standard dunia. dia ckp pemain dia jer bagus. semua boleh harap. perggghhh. panas gak laa. berlagak betul dia.

walaupun ada kebenaran dalam ape yg dia ckp tu, tapi cara dia cakap tu agak menyakitkan hati la. especially bila yg dia kutuk tu adalah kita, Malaysia, tuan rumah. klu ye pun nk main perang psikologi, agk2 la sket. tapis2 la sket kan. aku harap semangat pemain2 dan penyokong2 malaysia akan lebih membara untuk menumpaskan China esok. biar Yongbo tu malu dan biar dia tahu kehebatan kita. GO Malaysia GO!!!!

resam sukan malaysia nih, org lain atau org luar tak boleh kutuk pasukan/pemain malaysia. tapi kalau penyokong sendiri kutuk takpe. sbb diorang ade hak nak kutuk pemain/pasukan sendiri. tapi kutukan membina la. jgn bagi kutukan menghina plak. kalau bab pujian plak, org malaysia tak boleh puji pasukan sendiri sbb nnt org pandang sebelah mata je ngan pujian tu. tapi kalau org luar puji takpe. baru dipandang tinggi. especially kalau org yg puji tu was somebody in the game.

contohnya, Peter Schmeichel pernah puji bakat pemain2 cilik program Tiger Footbal Starz. dia kagum  dengan bakat budak2 yg berumur bawah 12 tahun dalam program tu. dan dia pelik kenape malaysia tak masuk World Cup sebab kalau bakat2 mcm tu digilap dgn baik, diorang boleh main kat liga2 utama eropah. well, salah siapa?? pembangunan sukan di Malaysia perlukan perubahan.

p/s: rasa mcm nk pegi tgk semi esok kat stadium. hmmmm. jom ramai2 pegi stadium.
Post a Comment