Monday, November 21, 2011

'Aisya Qaisara meniarap

assalamualaikum.

actually dah beberapa minggu dah anak abah nih dah boleh meniarap. abah dia je lambat nak update. hehehe. skrg nih pun 'Aisya Qaisara dah menunjukkan tanda2 nak merangkak dah. dah makin besar dah anak abah nih. minggu depan dah nak masuk 5 bulan dah dia. Alhamdulillah.

"Sara lapar la ibu..."

Sara tgk ape tu? 

more photos and updates will come soon.

Friday, November 18, 2011

Portal Banjir

assalamualaikum.

skrg nih dah musim tengkujuh. hujan sana sini tak kira masa. yg org paling takut pada musim hujan adalah banjir. especially tmpt yg mmg dah jadi rutin banjir setiap kali musim hujan. so, kepada mereka yg terlibat tu prepare la awal2. jgn tunggu air naik baru nak sibuk.

tak silap aku last week ada pelancaran Portal Banjir. TPM yg launch. dah byk gak portal yg bagi info pasal banjir. so makin senang la kite2 yg terlibat nnt. siap ada twitter ngan facebook lagi.

http://portalbanjir.mkn.gov.my

untuk Facebook page pulak boleh search "Informasi Bencana". profile picture dia setakat nih sama mcm gmbr kat atas nih. twitter plak boleh follow @PortalBanjir. twitter untuk setiap negeri pun ada. boleh cari kat twitter @PortalBanjir tu nnt.

tu je la. saje nak update sbb dah rasa lama gile tak update. sibuk benorr. huhuhu

Thursday, November 3, 2011

'Aisya Qaisara 4 Bulan

Assalamualaikum..

Dalam xsedar dah lebih 4 bulan rupanye usia anak aku ni..td bawak dia gi checkup kat klinik..so far perkembangan dia bagus..berat dia 7.1kg..BMI pun ok..nurse tu nasihatkan dr segi pemakanan je..jgn bg nestum lg..nnt baby sakit perut..jaga kebersihan dan mcm2 lg lah..this time xde injection..tp next month ade injection lg..hehehe 

sempat bergambar sblm klinik bukak
bulatnya mata dia.

p/s: mata dia cantik mcm mata aku, kan? Hehehe

Friday, October 7, 2011

Official trip to Beijing

assalamualaikum.

hujung September hari tu aku terpaksa pegi ke Beijing, China atas urusan kerja. aku diarahkan attend satu bengkel/perbincangan antara negara2 ASEAN dan China berkaitan ICT dalam pengurusan bencana. aku dan sorang lagi colleague aku jadi wakil/delegasi Malaysia dalam bengkel tu.

sblm nih aku tak penah keluar negara secara rasmi. setakat masuk Thailand tanpa passport tu penah la beberapa kali. hehehe.so, at first excited gak la nak pegi. tp bila tahu kami berdua je wakil Malaysia, cuak gak la. hehehe. nasib baik member aku tu ada pengalaman. so berani la sket.

bengkel tu cuma 2 hari je. hari pertama discussion dan hari kedua ada field trip. kitorang dibawa ke satu expo komunikasi yg kebetulan sedang berlangsung di Beijing masa tu.

hotel tmpt kami menginap betul2 sblh stadium olimpik Beijing yg mcm bird nest tu. itu je yg best. yg lain tak best. tmpt nak shopping souvenier jauh giler. yg ada cuma shopping2 complex yg lebih kurang mcm kat malaysia jer. makanan halal pun agak payah nak cari. nasib baik la aku bawak bekalan maggie. penganjur agak kurang sensitif dengan kehadiran 4 orang muslim (2, Malaysia, 1 Brunei, 1 Indonesia) di kalangan delegasi. if given the choice, i might refuse to go to Beijing again.

from far

yes!! i was there!!

from another side of the stadium

another angel!!

the water cube

the ASEAN's delegates

sekian, terima kasih. 

Wednesday, September 21, 2011

'Aisya Qaisara batuk, selsema

assalamualaikum

inilah antara perkara yg aku risaukan sejak bergelar seorang bapa nih. bukannya ape, klu kite yang dewasa nih demam, batuk or selsema pun kita dah rasa tak selesa, ini kan pulak baby. lagi la tak selesa kot. lagi sensitif.

walaupun dia tak baper sihat, dia masih aktif. takde la monyok or nangis je sepanjang hari. tp bile dgr dia batuk tu mmg risau la kan. hari nih dah masuk 6 hari dia selsema and batuk. dah 2 kali pegi klinik. 1st time pegi klinik swasta. Poliklinik Seri Permai dekat flat hijau, Presint 9 Putrajaya. doktor tu bagi ubat batuk and nasal spray. kami pun bagi la ubat tu pada 'Aisya Qaisara ikut aturan yg dipreskripsikan oleh doktor tu. lepas 3 hari, masih tiada perubahan.

semalam aku ingat nak bawak dia pegi Klinik Pakar Kanak-Kanak An-Nur di Bangi. ada sorang ofismate rekomenkan sorang doktor kat situ. tp kebetulan cik wife kene stayback kat office lama sket. so tak sempat nak pegi. memandangkan tahap kerisauan yg agak tinggi, kami decide nak pegi Klinik Kesihatan Putrajaya di Presint 9. klinik kerajaan. why not cuba je kan? mana tau ada kebaikannya. aku bawak ubat yg doktor klinik swasta tu bagi and tunjuk kat doktor tu. dia kata, baby sblm umur 2 tahun tak boleh makan ubat batuk sembarangan. takut rosakkan hati and buah pinggang. dia tak leh nak kata ubat yg aku bawak tu boleh makan ke tak sbb takde nama ubat kat label botol tu. nasal spray tu pun dia kata agak kuat dos nye tp boleh la guna. in the end, aku mintak dia bagi ubat lain. dia kata bagi ubat nih waktu malam or bile betul2 perlu je. lega sket bile dapat consultation yg jelas mcm tu. baru try sehari. tgk dulu lepas 2-3 hari mcm mana. harap2 'Aisya Qaisara akan cepat sihat. risau and kesian tgk dia batuk. hidung pun mcm tersumbat. =(

p/s: aku cuti hari ni sbb jadi Mr Mama. jaga 'Aisya Qaisara kat rumah. tak leh hantar nursery. huhuhu.

Thursday, September 15, 2011

September 11th = 1st anniversary

assalamualaikum

entri ni mungkin agak kelewatan tapi for sure la aku nak update gak. hehehe.

tanggal 11 September 2011 yang lalu, genap lah satu tahun usia perkahwinan aku dan isteri. Ulangtahun perkahwinan yang pertama ini cuma disambut secara sederhana sahaja. cik isteri memberikan aku kad ucapan tp aku cuma membalas dengan kucupan mesra. hehehe.

byk kisah suka dan duka yang dilalui dalam setahun ini namun itu semua telah dan akan menjadi pengajaran buat kami melayari bahtera perkahwinan ini dengan lebih bahagia dan lebih lama lagi, insya Allah. kami bersyukur kerana dikurniakan seorang anak sebagai penambah seri rumah tangga kami jua. semoga Allah terus merahmati dan memberkati keluarga kami, amin.

sekian, terima kasih.

p/s: i love my wife and daughter.

Friday, August 26, 2011

Salam Aidilfitri

assalamualaikum.

tahun nih kali pertama menyambut hari raya aidilfitri sebagai seorang suami dan juga sebagai seorang bapa. untuk kali pertama ini, aku akan balik beraya di rumah mentua dulu. hari raya kedua baru balik ke rumah sendiri. baru lah sekarang faham kenapa orang smpi bergaduh nak balik kampung mana bila tiba hari raya. tapi sebagai seorang lelaki yang agak cool, aku selamba je decide balik umah mentua dulu. hehehe.

tak tau ape nak merepek dah. walaupun raya tahun nih tak teruja sgt, tapi raya tetap raya. hehehehe. akhir kata, hati-hati memandu dan hati-hati je lah dalam apa jua yang anda lakukan. berayalah dengan gembira, bukan dengan air mata duka.

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir dan Batin

Dengan Ingatan Tulus Ikhlas,

Saiyed Mohd Akhbarino bin Saiyed Mohd Akhir
Shamsiah binti Mat Seman
Syarifah 'Aisya Qaisara binti Saiyed Mohd Akhbarino


p/s: tahun ni malas nak buat kad raya. heheh

Wednesday, August 17, 2011

Berbuka Puasa bersama Sanak Saudara

assalamualaikum.

selepas 15 hari berpuasa, akhirnya aku, isteri dan anak berbuka puasa di luar. tapi bukan kami bertiga jer. bersama adik2 aku, keluarga paksu dan makngah aku. sebenarnya, makngah aku yg belanja. tu yang on makan kat luar tu. hehehe.

lokasi yang dituju ialah Restoren Cina Muslim Mohd Chan Abdullah di Bandar Baru Bangi. makanan yang disediakan pula adalah secara ala carte. takde buffet2. masa aku smpi dalam kul 7 malam tu, makanan dah sedia terhidang sbb makngah aku dah order awal2. sila la enjoy gambar2 hidangan di bawah nih. hehehe.
order list for the day
sebelum: tu diaaa...
selepas: ada satu nasi tak abis. huhu


kepala kerapu sesudah selesai diratah.
itu semua untuk 10 orang makan tu. tak baper nak habis gak la. pada aku secara keseluruhannya makanan kat sini biasa2 jer. ada tempat yg lagi best kot. tp ok la. boleh la nak makan. harga aku tak tau sbb bukan aku yg bayar. payah sket nak agak. hehehe.

anak aku? mula2 tu dia tak buat perangai sgt. aku pun makan la dulu seround pastu gi solat maghrib. lepas aku selesai je solat, aku tgk dia dah merengek2 dah. wife aku dah bagi susu setengah botol dah. so, aku take over pulak. bagi wife aku makan pulak. aku bawak 'Aisya Qaisara jalan2 smpi ke kereta. mula2 ok tp pastu dia nangis plak. aku masuk kete, start kete, bukak aircond pastu aku sumbat susu. terus diam. lepas 10 minit, wife aku join. sambung susu badan sket pastu baru dia relax sket. masuk balik kedai. sambung makan. sambung borak. lebih kurang kul 9 baru kitorang balik. hehehe.

pastu kononnya nak pegi cari durian tp hampa sbb kat area2 bangi tu takde dah org jual durian kawin. durian kampung je ade. dah lewat kot. yg meniaga tu gi solat terawih kot. huhuhu.

p/s: family bonding, bukan selalu. heheheh

Wednesday, August 10, 2011

Syarifah 'Aisya Qaisara dah besar

assalamualaikum.

dalam diam, usia anak kami dah mencapai 6 minggu. Alhamdulillah, setakat nih semuanya ok dan dia pun nampak sihat. last week pegi klinik untuk follow up lepas sebulan. kene injection hepatitis B. berat 'Aisya Qaisara masa tu 4.9 kg. naik 1.1kg lepas sebulan dilahirkan. nurse tu cakap semuanya ok so aku tak risau sgt. baby mmg cepat besar kan? hehehe.

sekarang nih kami sedang menyediakan keperluan utk dia. keperluan dari pelbagai segi la. last week dah beli stroller dia kat Jusco Equinne Park. mmg dari wife aku bersalin lagi aku dah target nak beli stroller tu. walaupun agak murah, tp aku rasa ok la untuk dia. cuma agak besar sket la bila dah masuk dalam bonet kete aku tu. huhuhu.

last weekend plak kami bawak dia pegi Emas Sri Pinang di Metro Point Kajang. wife aku nak belikan dia gelang tangan. sblm nih pernah gi tanya kat Tomei The Mines tp mcm mahal jer. Emas Sri Pinang gak jadi pilihan. sejak kami bertunang smpi la dapat anak, semuanya beli kat situ. dapat la anak aku seutas gelang tangan untuk dipakai ketika hari raya nanti. aku? apa pun tak dpt lg. huhuhu.

anak aku nih kuat menyusu la. sampai penat ibunya bagi breast feeding. terpaksa bagi susu botol jugak. mak aku suh aku bagi nestum yang halus jer. aku tak berani sbb anak aku tu baru sebulan lebih. melalui bacaan aku, biasanya dah 3-4 bulan baru boleh bagi nestum. tp mak aku cakap aku dan adik beradik aku dulu masa sebulan lebih dah makan nestum. elok jer hidup besar smpi skrg. hmmmm. dilema gak aku. tp aku tgk dulu la mcm mana. kalau wife aku dah tak larat sgt nnt maybe aku beli jugak la nestum tu kot. we'll see.

p/s: baju raya takde lagi nih. huhuhu.

Tuesday, August 9, 2011

Ramadan, bazar dan kuih

assalamualaikum.

apabila tibanya bulan ramadan, maka akan muncullah pasar2 dan bazar2 ramadan di merata2 tempat.di kalangan anak2 muda, ia juga lebih dikenali sbg param (pasar ramadan) ataupun baram (bazar ramadan). kalau dah pegi baram/param tu, nafsu membeli mmg boleh menyebabkan poket menjadi lobos.  semua bende nampak sedap. semua benda nak dimakan. huhuhu.

bagi aku, juadah wajib yang aku cari kat baram/param ialah kuih tepung pelita dan talam ubi. tepung pelita senang nak cari. pegi lah mana2 baram/param pun ada. cuma nak pilih yg sedap dgn tak sedap jer. nak rasa tak boleh. so main tgk dan beli je la utk mencuba. kalau sedap, boleh beli lagi. klu tak sedap, lu pikir lah sendiri. hehehe. setakat nih kuih tepung pelita paling sedap aku penah beli ialah di Pasar Ramadan Presint 15 Putrajaya. dekat parking lot belakang Mydin Putrajaya. makcik tu mmg jual tepung pelita je. biasa la 5 biji RM2. tepung pelita dia mmg marvellous laa. mungkin yang paling sedap aku penah rasa. huhuhu.

talam ubi plak mmg lah amat payah nak cari. kalau dpt pun tak berapa sedap. sejarah aku ngan talam ubi nih smpi ke baram/param senawang aku mencari tapi kecewa. sesapa yg tau kat mana ada jual talam ubi yang sedap nih tolong la bgtau aku ye. huhuhu.

tahun ni, dah seminggu puasa aku baru 2-3 kali je gi baram/param. tu pun beli kuih jer. sbbnye wife aku masak kat umah. bukannya tak kesian kat wife aku, tp dia yg volunteer nak masak. kalau aku tanya nak beli apa2 tak kat baram/param, dia mesti kata tak nak pape. aku suka sbb boleh berjimat. walaupun wife aku masak simple je, aku puas hati sbb buka puasa bukan nak makan banyak sgt pun. makan nasi dgn sejenis lauk pun dah cukup. lebih2 tu semua nafsu jer. eheheh.

p/s: Ramadan sepatutnya boleh berjimat, bukan berlebih. insya Allah.

Thursday, August 4, 2011

Tazkirah Ramadhan #2: Kelebihan Bulan Ramadhan

Hadith: 
Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: Apabila datangnya bulan Ramadhan, pintu-pintu syurga dibuka, manakala pintu-pintu neraka ditutup, syaitan dirantaikan.

Huraian Hadith: 
Pengajaran Hadis:
  1. Perkataan Ramadhan berasal dari kata dasar ˜ra-mim-dal', yang bererti panas atau panas yang menyengat. Perkataan ini berkembang sehingga ertinya membawa maksud menjadi panas atau sangat panas, atau diertikan juga sebagai hampir membakar. Oleh itu makna Ramadhan boleh diringkaskan sebagai waktu atau keadaan di mana seseorang merasa panas, mulut terasa kering dan tenggorok terasa haus disebabkan sedang berpuasa.
  2. Manakala perkataan puasa dalam bahasa Arab disebut ˜Siyam' atau ˜Soum' Kedua-duanya berasal dari kata dasar ˜Sa-wa-ma', di mana secara etmologinya bererti menahan diri daripada segala yang dilarangnya serta mengikuti apa yang diperintahkan-Nya. Hal ini dapat diwujudkan dengan adanya perasaan takut (taqwa) kepada Allah S.W.T.
  3. Pada bulan Ramadhan umat Islam diwajibkan berpuasa kerana dengan puasalah nafsu akan terdidik. Bahkan dengan rahmat Allah S.W.T di bulan ini segala syaitan dan iblis dibelenggu dan Allah juga membuka pintu syurga dan menutup pintu neraka. Maka dalam situasi demikian kita hendaklah mengambil peluang untuk menguatkan jiwa dan rohani dengan mengerjakan amal ibadah seperti sembahyang tarawikh dan membaca Al Quran sesuai dengan kemuliaan dan kebesaran bulan tersebut.
  4. Selain itu Allah S.W.T juga memberikan dorongan untuk kita berusaha memperbanyakkan ibadah dengan melipatgandakan pahala pengamalnya serta disediakan satu malam yang lebih baik iaitu ˜Lailatul Qadar' di mana kelebihannya menandingi 1000 bulan malam-malam biasa.
sumber: www.is;am.gov.my/e-hadith

Wednesday, August 3, 2011

Tazkirah Ramadhan #1: Kewajipan Berpuasa di Bulan Ramadhan

Hadith: 
Daripada Abi Hurairah r.a. berkata bahawasanya Rasulullah s.a.w. bersabda; Berpuasalah kamu apabila melihat anak bulan (hilal) dan berbukalah kamu (berhari raya) kerana melihat hilal. Apabila hilal terlindung awan daripada pandangan kamu, maka sempurnakanlah bulan tersebut (tiga puluh hari).

Huraian Hadith: 
1. Puasa ialah menahan diri daripada melakukan perkara-perkara yang membatalkan puasa mulai daripada terbit fajar hingga tenggelam matahari
2. Umat Islam adalah diwajibkan berpuasa pada bulan Ramadhan apabila sahaja ternampaknya hilal iaitu anak bulan, dan disertai pula pengisytiharan bermulanya puasa oleh pihak yang berkuasa.
3. Asas penentuan bulan Ramadhan dan Syawal adalah berpandukan kepada anak bulan (hilal) yang disandarkan kepada dalil al-Quran dan Sunnah Rasulullah.
4. Islam juga telah memberi garis panduan kepada umatnya untuk menentukan tarikh puasa dan juga hari raya dengan mengikut rukyah atau pun hisab.
5. Orang yang berpuasa mempunyai dua kegembiraan. iaitu ketika berbuka dan kegembiraan ketika menemui Allah di hari akhirat kelak.

sumber: www.islam.gov.my/e-hadith

Zakat Fitrah 2011

assalamualaikum.

setiap kali tiba ramadhan, pasti kewajipan menunaikan zakat fitrah tidak juga dilupakan. masa awal2 puasa nih mesti ramai yang tercari2 kadar zakat fitrah bagi negeri masing2, kan? bagi penduduk negeri Selangor, sila amati pengumuman yang dipetik dari Blog Rasmi Lembaga Zakat Selangor ini:
ADALAH DIMAKLUMKAN BAHAWA, KADAR BAGI HARGA ZAKAT FITRAH SETIAP SEORANG (SATU KEPALA) BAGI UMAT ISLAM DI SELANGOR PADA TAHUN 2011 BERSAMAAN 1432 HIJRAH IALAH RM7.00 (RINGGIT MALAYSIA TUJUH SAHAJA).
ZAKAT FITRAH INI BOLEH DITUNAIKAN BERMULA 1 RAMADAN 1432 HIJRAH SEHINGGALAH KE PAGI 1 SYAWAL 1432 HIJRAH DENGAN MENGUNJUNGI 24 BUAH KAUNTER LEMBAGA ZAKAT SELANGOR (LZS) ATAUPUN MELALUI MANA-MANA KAUNTER AMIL ZAKAT FITRAH DI SELURUH SELANGOR.
PASTIKAN AMIL ZAKAT FITRAH MEMPUNYAI PAS PENGESAHAN DARIPADA LZS DAN SETIAP PEMBAYARAN MENERIMA RESIT RASMI BERLOGO LZS.
SEKIAN, TERIMA KASIH.

bagi Wilayah Persekutuan pula, kadarnya adalah seperti diumumkan di Laman Web Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) :

Kadar zakat fitrah di Wilayah Persekutuan bagi tahun 2011 telah ditetapkan sebanyak RM7.00.
Kadar tersebut telah diumumkan oleh YB Mejar Jeneral Dato’ Seri Jamil Khir bin Haji Baharom (B), Menteri di Jabatan Perdana Menteri merangkap Pengerusi MAIWP di Majlis Penyampaian Bantuan dan Pelancaran Ihya Ramadhan peringkat Kebangsaan tahun 1432H/2011M.
Penentuan kadar zakat fitrah diputuskan oleh Jawatankuasa Perundingan Hukum Syarak Wilayah Persekutuan yang dipengerusikan oleh Mufti Wilayah Persekutuan.

aku tak tau lagi nak bayar di mana sbb aku tinggal di Selangor tapi berkerja di Wilayah Persekutuan Putrajaya . biasanya mmg aku bayar kat Putrajaya jer. senang masa office hour atau masa ke masjid. tgk lah tahun nih mcm mana.

dan semestinya tahun nih bertambah lah amaun yg akan aku bayar berbanding tahun lepas sbb aku dah ada anak dan isteri. alhamdulillah, semoga diberkati setiap apa rezeki yg Allah berikan kepada aku sekeluarga, insya Allah.

bagi kadar zakat negeri2 lain, sila rujuk jadual di bawah:
sumber: http://blogged.my/gotopingbar.php?ping=295499
kalau nak penjelasan lebih lanjut tentang zakat fitrah dan zakat2 lain, boleh rujuk ke Laman Web Lembaga Zakat Selangor.

sekian.

p/s: bayar zakat fitrah je? zakat lain mcm mana? hmmm..

Wednesday, July 27, 2011

assalamualaikum

sedar tak sedar rupanya dah hampir sebulan aku tak update blog nih. sebenarnye byk je benda yang ingin dikongsikan tapi last few weeks nih mmg aku sgt2 bizi dengan kerja. boleh dikatakan hampir setiap hari ada meeting. penat weh.

nak re-cap balik ke? ermmm. tak perlu lah kot. bak kata Sepah, barang yang lepas usah dikenang. heheheh.

by the way, hari ini, 27 Julai 2011,  genaplah sebulan usia anak aku. anak dan isteri aku sekarang nih ada kat kelantan, kampung isteri aku. hujung minggu nih aku akan balik kampung, amik diorang and bawak balik kampung aku plak di Rompin. abah dan mak aku tak jumpa lagi cucu diorang. baru setakat tgk gambar jer. insya Allah aku akan stay kat rompin sampai hari ketiga puasa.

Syarifah 'Aisya Qaisara
yup. itulah nama putri sulong kami. Syarifah 'Aisya Qaisara. mak aku pilih nama 'Aisya dan isteri aku pilih nama Qaisara. =) comel kan? ramai yg cakap 'Aisya Qaisara nih ikut muka abah dia. honestly, aku pun tak perasan kat mana yg sama tu. tp dah ramai sgt yg ckp mcm tu, aku iye kan aje la. hehehe.

1985
ini gambar aku masa umur lebih kurang 2 tahun. ada iras2 ke? anak aku mesti la ada iras2 aku. betul tak? huhuhu.

apa2 pun aku rasa sangat bersyukur sbb 'Aisya Qaisara masih dalam keadaan sihat hingga sekarang. Alhamdulillah takde apa2 yg perlu dibimbangkan lagi. cuma mungkin sedikit manja. kesian wife aku penat melayan dia yg asyik nak diriba dan dipangku hingga tidur. 

minggu depan dah nak puasa. walaupun cuti dia ada sebulan lagi, isteri aku nak teman aku puasa kat sini. tunggu dekat2 raya baru balik kampung. tahun nih rasanye aku beraya di kelantan dulu. hari raya kedua baru aku balik Rompin. insya Allah.

kepada semua rakan2 dan mereka yang membaca blog ini, Selamat menyambut Ramadan Al-Mubarak tak lama lagi. sama2 lah kita mengejar rahmat dan nikmat di dalamnya. insya Allah.

p/s: tahun lepas puasa/raya berseorang, tahun nih bertiga. agak drastik jugak. sapa suruh bernikah pada 2 Syawal? huhuhu.

Thursday, June 30, 2011

From Carlo Rino to Papa Rino

assalamualaikum.

selepas lebih 12 jam di dewan bersalin, akhirnya isteri aku dan aku sendiri terpaksa mengalah dan membenarkan doktor melakukan pembedahan bagi melahirkan anak kami. lebih kurang jam 10.15 malam, anak kami selamat dilahirkan. seorang bayi perempuan seberat 3.83kg. syukur alhamdulillah.


selepas 2 hari di hospital, baby dan ibunya dibenarkan pulang ke rumah. syukur Alhamdulillah kerana si ibu dan baby dalam keadaan sihat.

nnt aku update lagi lah ye. ngantuk sbnrnye nih. huhuhu.

Saturday, June 25, 2011

Overdue

assalamualaikum.

isteri aku masih mengandung. expected due date yg doktor berikan pada kami ialah 22 Jun 2011. tapi hari ni dah 25 Jun 2011. maknanye isteri aku dah overdue to deliver selama 3 hari. takde tanda2 sakit nak bersalin lagi. kalau 30 Jun 2011 isteri aku masih belum bersalin, doktor suh masuk wad. tak tau lah. skrg nih kami pasrah dan redha je dengan ketentuan Allah.

kita sebagai manusia hanya mampu merancang tetapi sesungguhnya sebaik2 perancang dan yang menentukan segalanya adalah Allah swt.

walaupun sbnrnye aku agak nerveous tp dalam masa yg sama aku tak sabar nak jadi seorang ayah. huhuhu.

p/s: sekian entri pendek kali ini.

Sunday, June 19, 2011

Selamat Hari Bapa

assalamualaikum.

aku tak nak menaip panjang2 sbb klu aku citer byk sgt nnt aku akan menangis tanpa sedar. so, just a simple entri to remind myself of the things and sacrifices made by my beloved father.

ayah aku skrg nih masih terlantar sakit di kampung, tak mampu bergerak. kepada mereka yg pemurah, tolonglah doakan supaya ayah aku kembali sembuh dan boleh bercakap kembali. doa kalian amat aku hargai.

Saiyed Mohd Akhir bin Tuan Sulong
gambar di atas diambil ketika majlis perkahwinan aku pada 16 September 2010. masa nih ayah aku sihat lagi. lebih kurang sebulan selepas itu dia jatuh sakit sampai lah sekarang. semoga abah akan sembuh semula. insya Allah.

hari nih aku dpt ucapan hari bapa dari seorang kawan. happy father's day to be. hehehe. asalnya aku nak anak aku panggil aku walid. tp di saat2 akhir aku ubah fikiran. aku nak anak aku panggil aku abah mcm mana aku panggil ayah aku sbg abah.

p/s: terpaksa berhenti di sini bagi mengelakkan tumpahnya air mata seorang anak lelaki.

Monday, June 13, 2011

[Photo] Studio trial

assalamualaikum.

last few weeks, member aku, co-owner of RNL Florist ajak aku utk satu photoshoot. dia ajak dua orang jer. aku and sorang lg member aku, RyCo. memula plannye nak buat kat studio betul. tp atas sbb masalah logistik, ruang tamu rumahnya diconvert menjadi studio. semua equipment dibawa oleh RyCO. aku bawak kamera aku jer. huhuhu.

photoshoot ni sbnrnye utk hamper raya 2011 RNL Florist dan bbrp gubahan bunga utk hari jadi atau apa2 ocassion yg bersesuaian. aku diberitahu ada model utk sesi nih. ada la bbrp org kot. tp last minit punya hal, sorang je yg datang. Ajeb from Apa Kata M.

aku nih sgt baru dlm bidang amik2 gmbr nih. tp bile org offer nk amik gmbr studio, aku terima dgn hati terbuka. terima kasih kepada tips dan tunjuk ajar dari RyCO and Layzree Nick. inilah antara hasilnye:


kalau nak tgk individual photo, sila klik kat flickr aku di sini. kalau ada yang berminat nak order hamper atau jambangan bunga tu, boleh kontek terus dgn RNL Florist. List harga aku tak dapat lg. nnt klu dah dpt aku akan update.

p/s: bak org mengantuk disorong bantal.

Friday, May 27, 2011

Dah 36 minggu

assalamualaikum.

yup. sedar tak sedar dah lebih 36 minggu pun usia kandungan isteri aku. last check up last week doktor kata baby and ibu sihat. alhamdulillah. syukur. doktor suruh bersedia dari segi fizikal dan mental sbb dalam keadaan sekarang, bila2 masa je boleh bersalin. wow!! berdebar jugak rasanya.

tp syukur la semua persiapan dah dibuat dari awal. skrg nih mmg betul2 tunggu masa jer. harap2 semuanye berjalan lancar dan baik2 sayang saja hendaknye. of coz la aku cuak dan berdebar. anak pertama la katakan. aku pun anak sulong jugak. takde pengalaman tunggu kelahiran anak2 sedara pun sblm nih. huhuhu.

perancangannya isteri aku akan bersalin di Putrajaya. lepas 2-3 hari baru aku hantar dia balik kampung. dia nak berpantang kat kampung dia. aku ikut je la. sbb anak sulong. hmmm.

Saturday, May 21, 2011

[Photo] Cuteness

IMG_2059-horz by nirelwof
IMG_2059-horz, a photo by nirelwof on Flickr.

i don't know why i took this photo.

Thursday, May 19, 2011

Penulis blog Telordibasuh meninggal dunia

assalamualaikum.

tadi aku tgh tgk tweetdeck, tibe2 terpandang satu tweet daripada @lizarazak.

Sebak dpt berita pemergian penulis blog telordibasuh akibat jangkitan kuman di paru-paru even xpernah jumpa.Al-fatihah. http://bit.ly/kfqFyM
aku pun klik kat link tu dan baca post kat blog affanruslan dan tubelawak. ini aku quote dari blog affanruslan yg diquote dari facebook tubelawak:
Abdul Hakim Bin Mohd Kamal atau lebih dikenali sebagai "telordibasuh" telah meninggal dunia sebentar tadi.. sama-sama kita berdoa semoga rohnya ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman.. al-fatihah untuk Abdul Hakim Bin Mohd Kamal
Pesanan dari abang beliau:
Andai arwah ada melakukan kesilapn sepanjang hayatnya, saya selaku abgnya ingin menyusun jari memohon maaf mewakilli pihak arwah. Dan andai masih terdpt hutang yg belum arwah selesaikan. Bolehlah maklumkan dgn menghantar msj ke Fb saya. Syukran jazakallahu khairan! (Firdaus Kamal)
aku mmg selalu baca blog telordibasuh ni. blog lawak la. boleh mereleasekan tension ketika waktu keje. terkejut jugak bila dapat berita tu td. Semoga roh beliau dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang2 beriman, insya Allah.

Alfatihah.

Thursday, May 12, 2011

[Photo] Sunset in KK

IMG_1907 by nirelwof
IMG_1907, a photo by nirelwof on Flickr.

assalamualaikum.

this photo was taken by me when i was in Kota Kinabalu, Sabah earlier this week.

Wednesday, May 11, 2011

[Photo] Merenung masa depan

IMG_1581 by nirelwof
IMG_1581, a photo by nirelwof on Flickr.


ini adalah gambar beruk yang dibela oleh bapa mentua aku.

Tuesday, May 10, 2011

[Photo] Api

IMG_1602 by nirelwof
IMG_1602, a photo by nirelwof on Flickr.
Api yang membakar kayu.

heheh

Monday, May 9, 2011

[Photo] Two faces



Saturday, May 7, 2011

Selamat Hari Ibu

Assalamualaikum.

Just a short entry to remind me and all of us to call our mother and wish her a happy mother's day.

My beloved mom

selamat hari ibu buat bonda tercinta, Rodziah Abdullah. Terima kasih untuk segala-galanya. Tiada kata secantik bahasa, tiada gambar secantik lukisan, untuk ku zahirkan cintaku pada mu. I love you mak.

Selamat hari ibu mak.


p/s: I almost burst into tears writing this post. );

Thursday, May 5, 2011

Pentingnye English Education

assalamualaikum.

Usop Wilcha mmg tak salah. English education mmg penting. kalau tak, akan berlaku lah kesalahan atau kesilapan yang boleh memalukan diri sendiri. apa yg aku nak citer nih adalah satu contoh yg berlaku pada aku. tp bukan aku yg buat. hehehe.

tahun lepas, aku disahkan mempunyai keretakan pada tulang lutut (tibia). aku juga disyaki mengalami kekoyakan (tear) pada Anterior Cruciate Ligament (ACL) dan kerosakan meniscus pada lutut kanan. so doktor suh aku berenti pegi gym sbb takut kecederaan tu makin teruk sementara menunggu MRI scan.

maka aku pun pegi ke gym tu untuk membekukan akaun aku. lepas isi borang dan settle semua, aku terus simpan borang tu. baru minggu lepas kot aku tgk borang tu semula. alasan aku bekukan akaun adalah medical reason. tp aku tgk ada satu lg check box pada borang tu ditandakan oleh staff gym tu. dia tulis kat situ DECEASED!! mungkin dia salah anggap DECEASED tu dgn DISEASE kot. huhuhu.

p/s: baru la namanya mati hidup semula. huhuhu.

Friday, April 29, 2011

Obesiti: Salah siapa?

assalamualaikum.

skrg nih tgh kecoh pasal obesiti di kalangan pelajar. ramai yg menuding jari kepada kantin sekolah dan penjaja di luar kawasan sekolah. sampaikan ada cadangan nak larang orang jual nasi lemak di kantin sekolah. WHAT THE FISH!! 

soalannya: budak2 sekolah duk kat sekolah tu berapa lama? 24 jam ke? berapa kali dia makan kat sekolah? 6 kali sehari? sekolah asrama mmg la ade kat skolah 24 jam sehari. tp dewan makan akan sediakan makanan yang lengkap. skrg nih mmg isu sekolah harian yang waktu belajar nye pagi hingga tghari dan waktu rehat cuma sekali. so, takkan nak salah kan kantin sekolah, ye tak?

cikgu kene ajar budak2 cara pemakanan yang sihat tp bukan setakat cikgu je. sbb cikgu tak bagi makan kat budak2. ibubapa yg bg makan kat anak2 dia. so, ibubapa kene amik tanggungjawab dalam mendisiplinkan pemakanan anak2. jgn la semuanya nak harapkan pada sekolah jer.

lagipun aku rasa budak2 skrg dah kurang aktiviti luar. maklumlah dunia dah makin maju. teknologi makin canggih. main bola guna jari jer. macam2 game bola ade. PC, laptop, playstation, XBox, PSP, Ipad dan macam2 lagi la. jari je yg bergerak. mcm mana nak sihat. 

kesimpulannya, obesiti boleh diatasi dengan pengamalan tabiat makan yang betul dan penglibatan dalam aktiviti kecergasan seperti sukan atau senaman.

sekian, terima kasih.

p/s: kesimpulan macam buat karangan PMR plak. hahaha.

Friday, April 22, 2011

1 Malaysia 1 Emel: My Point of View

assalamualaikum.

aku dah lama tak baca paper. tp isu ni agak menarik perhatian gak la utk aku membaca berita. hangat gak isu pasal emel nih. ada yg setuju dan ada yang tak setuju. of coz la ada mcm2 pandangan dan pendapat. bak kata pepatah Romania, "if you like to eat roti canai, doesn't mean i will like it too." get wut i mean? hahahah.

utk yang blur2 lagi, sbnrnye aku pun blur gak pasal projek nih. here's what i understood and please correct me if I'm wrong. I can stand to be corrected. =) Projek Emel 1Malaysia adalah projek bagi membangunkan satu portal emel supaya setiap rakyat Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas mempunyai satu akaun emel bagi memudahkan komunikasi antara rakyat dan kerajaan. projek nih diumumkan oleh Perdana Menteri sebagai salah satu projek di bawah Plan Trasformasi Ekonomi (ETP) dan melibatkan pelaburan sebanyak RM50 juta. so, bila PM yang umum, of coz la semua akan sangka bahawa projek ini akan melibatkan pelaburan dari wang kerajaan yang merupakan juga duit rakyat. betul tak? aku mula2 dengar pun marah jugak. satu pembaziran nih. tambahan plak bila ada satu syarikat dinamakan sebagai champion untuk projek nih. haihh. ada pape ke? i can smell something fishy here. eheheh.

but then, PM kita dah pun bagi penerangan bagi menjelaskan isu nih. katanya bahawa projek emel ni tak melibatkan pelaburan wang dari kerajaan. Ia adalah inisiatif swasta. maksudnya mcm syarikat tu yang keluar modal dan melabur untuk projek nih. so pandai2 dia la mcm mana nak dapat balik modal tu mcm mana, kan? PM kata lagi bahawa projek nih adalah voluntary. tiada paksaan untuk mereka yang terlibat. sapa tak nak akaun emel tu, tak dapat la. PM jugak kata yang syarikat tu akan bangunkan portal emel dan kemudiannya portal untuk check online bill, online payment dan sebagainya. itu yang aku paham la.

walaupun inisiatif swasta yang tak melibatkan wang rakyat, aku masih rasa bahawa projek ini tak perlu. skrg ni byk email provider percuma yang ada di internet. yahoo, gmail, ymail, hotmail, you name it. free je. ikut suka la nak pakai satu ke, semua ke. dan aku rasa orang dah selesa pakai emel2 nih. tu belum campur emel jabatan/syarikat lagi. so, kalau nak wujudkan satu lagi emel, aku rasa perlukan satu mekanisme change management yang mantap untuk menarik orang menggunakan emel 1 Malaysia tu. tentang portal utk online bill dan online payment segala bagai tu aku rasa website MyGovernment sekarang pun dah boleh buat mcm tu. kenapa nak ada satu portal lain? improve je la MyGov tu. 1 Malaysia 1 Portal cukup la. tak gitu?

just my humble opinion.

p/s 1: tibe2 panjang plak aku menaip pagi nih. huhuhu.

p/s 2: dengarnya projek ni guna domain myemail[dot]my. cthnye; nirelwof@myemail.my. hmmm. mcm tak best je bunyi dia. hehehe.

Wednesday, April 13, 2011

Keluar Stesyen

assalamualaikum.

keje ngan gomen mmg tak lari dari kene pegi keluar stesyen atau dalam bahasa pasarnye outstation. paling takde pun dalam setahun tu mesti kene gak 2-3 kali. mmg la best sbb boleh claim dan boleh gi jalan2 keluar dari norma keje harian. tp bergantung jugak kepada keadaan.

contohnye, aku. hehehe. dulu sebelum kawin, mmg suka la klu dpt outstation. kalau boleh mmg aku nak pegi belah2 utara sbb aku dah familiar area sana. sekali pegi mau 3-4 hari jugak. lebih best lagi sbb aku ada 'lesen' bawak kete ofis (part time driver ofis). lenjan la pajero ke fortuner ke ape ke. tp untuk tujuan rasmi je la. bukan pegi mengulor naik kete ofis. salah tu. hehehe. cukup bulan, claim hotel or claim lojing. masyuk la jugak termasuk duit makan minum lagi kan. hehehe.

sekarang dah lain. zaman dah berubah. zaman bujang aku dah tamat lama dah. kalau nak outstation kene pikir byk bende jugak. especially sekarang nih sedang menantikan kehadiran cahaya mata yang pertama. serba salah jugak dibuatnya. tapi nasib baik lah isteri aku sangat2 memahami tugas aku. (chewah, mcm keje askar jer. huhuhu.) walaupun dengan berat hati, aku tinggalkan lah dia kat umah kak dia untuk 2 hari nih sbb aku kene pegi kursus kat PD. nasib baik la dekat jer. kalau jauh maybe aku bawak dia skali. heheh.

apa2 pun, fahami dan hargailah pasangan anda, orang yang anda ingin hidup bersama buat selama-lamanya, bukan seketika cuma. renung-renungkan dan selamat beramal. heheheh.

p/s: layan blues di pagi rabu. huhuhu

Monday, April 11, 2011

Tips Beli Stroller

assalamualaikum.

memandangkan tak lama lagi aku akan terjebak dengan dunia kebapaan, maka aku nak buat la satu entri yang berkaitan dengan dunia kebapaan itu. tujuan aku buat entri ni sbnrnye untuk mengingatkan diri aku sendiri jugak. takut lupa nnt. sumber2 nye aku pun dah tak ingat dah aku dapat kat mana. aku search kat google pastu aku print. so, kalau ade tuan punye tips nak tuntut credit, please leave a comment. hehehe.

ada stroller yg sesuai untuk newborn hingga 3 atau 4 tahun tp tak semua stroller yg sesuai untuk newborn. so, tgk betul2 sblm buat keputusan nak beli stroller. jadi di sini adalah antara ciri2 untuk ditimbang sebelum beli stroller.

Ruang tidur baby
kalau boleh, beli stroller yang boleh adjust tempat duduk/tdo (backrest) tu. utk newborn baby, pastikan boleh recline backrest tu sehingga 90 degrees supaya baby boleh tdo.

Saiz/Berat
kegunaan stroller adalah untuk dibawa berjalan. so, kene la muat dalam bonet kete. pastikan saiz stroller setelah dilipat tu tak terlalu besar hingga penuh ruang bonet kete. nnt barang2 shopping nak letak mana? ambil kira jugak berat stroller tu sbb nak kene angkut selalu. hehehe

Basket
ada stroller yg ada basket kat bawah tu. ada yg besar, ada yg kecik. so, pilih la yg terbaik ikut keperluan anda.

Handle
pada aku, ini antara yg paling penting. kalau boleh, beli stroller yang handle dia boleh adjust untuk forward facing atau baby facing. nak baby tu mengadap kite atau mengadap depan. pilihan di tangan anda.

aku dah tgk banyak jenis stroller tp aku rasa yg satu nih menarik minat aku untuk membelinya nnt.
http://www.sweetcherry.com.my
Model: A516E 2 in 1 Rockie Stroller
Berat : 8.3 kg
  • Suitable from newborn to 4 years old
  • Easily convert to a CRADLE and/or ROCKER
  • Reversible handle for forward facing or baby facing positions.
  • 3 positions adjustable backrest for better comfort
  • Removable front tray with cup holder
  • Folding canopy with viewing window and sun visor
  • Big and easy access shopping basket
  • Easy and compact fold for easy storage
p/s: bila agaknya masa yg sesuai untuk beli stroller ek? heheh

Saturday, April 9, 2011

Maharaja Lawak

Assalamaualaikum

it has been a while since i last updated this blog. chewahh. speaking london plak. hahaha. as usual, kesibukan di tempat kerja dan kepenatan di waktu malam membuatkan aku agak kemalasan dan ketiadaan masa utk menulis walaupun sbnrnya aku ada banyak cerita untuk dikongsikan. so, 1st of all, let me start with Maharaja Lawak sbb baru je tgk last nite. still fresh in memory.

my expectation are very high on this program. aku rasa org lain pun mcm tu sbb peserta2 semuanya finalis dari musim pertama hingga kelima. ada yang best, ada yang ok2 jer dan ada yg sgt teruk, sgt mengecewakan. setakat 2 minggu maharaja lawak bersiaran, belum lagi ada penyingkiran. tp aku rasa sepatutnya dah ada yg patut disingkirkan atau patut2 lah tarik diri. huhu.

berikut senarai peserta favourite (tanpa mengikut ururtan) pada pandangan aku:
  1. Jozan
  2. Nabil
  3. Sepah
  4. R2
  5. Jambu (Yus + Tauke)
berikut senarai peserta paling teruk (tanpa mengikut ururtan) pada pandangan aku:
  1. Wai (Idlan + Kecik)
  2. Amir
yang lain2 nih ok2 je la:
  1. Jihan
  2. Balas
  3. Man
  4. Alex
  5. XN3
yang favourite tu sbb diorang nih dah ada pengikut masing2 dan peminat masing2. diorang dah lama dan dah byk berlakon drama/siri komedi kecuali R2 yang baru graduate dari Raja Lawak 5. tp R2 nih mmg best dan favourite aku dalam RL5 hari tu. sayang diorang tak menang.

yang ok2 aje tu maybe sbb diorang nih tak berapa nak popular jika dibandingkan dengan favourite especially Man dan Balas yg baru jugak graduate dari RL5. tapi diorang nih pun ada outside chances kalau diorang berjaya buat orang tergelak terguling2. hehehe

yang teruk. hmmmm. tak tau la mcm mana nak kata. aku rasa amir tu tak layak pun ada dalam rancangan nih. tp ntah la. dia pun ada peminat dia sendiri. so aku takleh la nak kutuk dia lebih. of coz la peminat2 dia akan suka dengan lawak2 dia tp aku tak. aku rasa yg kat studio tu pun gelak tak ikhlas ngan dia. hehehe. Wai pun sama. gabungan nih mmg tak menjadi langsung. paling ketara persembahan semalam. sampai sunyi sepi studio dibuatnya. org tak gelak langsung. satu perkara yang aku rasa amat memalukan untuk seorang pelawak. the worst comedy performance ever!!

dah 2 minggu takde tema. tp minggu dpn Juri dah bagi tema musical comedy. mesti best. inilah tema favourite dalam raja lawak. hehehe. kepada juri, tolong la singkirkan 2 peserta yng teruk tu. kurang sket org. boleh tambah masa persembahan yg lain2. hehehe.

p/s: Juri terbaik - Mamat Khalid. hahahah

Monday, March 28, 2011

Musim Kamera DSLR

assalamualaikum.

aku rasa skrg nih DSLR dah jadi trend. skrg nih mmg musim DSLR kot. bebudak U and even budak sekolah pun dah pakai kamera DSLR. samada diorang beli pakai duit PTPTN atau pun mak bapak diorang mmg kaya dan boleh beli apa saja yg diorang nak. hehehe.

aku nih suka gak la amik2 gmbr nih. tp setakat guna kamera biasa je la. dulu pun pakai kamera film yg mak aku beli. harga pun tak smpi RM100. smpi rosak la kamera tu aku kerjakan. pernah gak terdetik nak beli DSLR nih. tp aku simpan je niat aku tu sbb harga yg boleh tahan mahal dan aku takde masa nak belajar guna kamera DSLR nih. whats the point beli kamera DSLR tp guna setting Full Auto, kan? thats why la aku kata kene belajar. belajar ape itu shutter speed, ISO, aperture and so on.

lately, aku rasa teringin plak nak beli DSLR nih. so aku research la sket2. buat la pembacaan sket2. tanya orang sket2. masuk forum dan bertanya pada yg pakar. and finally aku berjaya gak la memiliki sebuah DSLR entry level untuk beginner mcm aku nih.


memula niat aku ke lowyat nak beli Nikon D3100. tp dek kerana racun mamat tu, aku beli Canon EOS 550D nih. tp dia bukan saja2 suggest aku beli 550D. tp dia terangkan kat aku apa beza EOS 550D dan Nikon D3100. aku duk bersembang lebih sejam dengan dia pasal kamera and dia pun ada ajar aku sket2 pasal DSLR. rasa mcm dapat free introduction class dari dia. 

setakat seminggu ni aku rasa kamera nih ok la. senang je nak control. aku rasa quite puas hati dan tak menyesal la dengan pilihan yg aku buat walaupun ramai member aku guna Nikon. hehehe.

for those yg berminat nak beli kamera DSLR atau aksesori lain, boleh search Fanpage Digital Rabitah kat Facebook. harga diorang quite competetive la. mamat yg aku deal hari tu nama dia Andy Sugiyanto. dia melayu malaysia. aku rasa la sbb dia ckp mcm melayu kita jer. hehehe.

p/s: buah cempelak di luar pagar, ambil galah tolong jolokkan, saya bulak balu belajar, kalau salah tolong tunjukkan. hehehe.

Sunday, March 20, 2011

[Terkini] Keadaan semasa di Pulapol KL

assalamualaikum

hari sabtu yang baru lalu, aku terima surat dari adik aku yg skrg nih adalah pelatih konstabel di Pulapol KL. dalam surat tu ada la beberapa perkara yg aku rasa boleh dikongsi ngan pembaca sekalian.

seperti sedia maklum, semua latihan di Pulapol KL telah diberhentikan sehingga mendapat clearance daripada semua pihak terbabit. ini kerana jangkitan Adenovirus yang dikesan di situ masih belum reda dan belum diketahui punca sebenarnya.

dalam surat tu, adik aku cakap sblm berita pasal adenovirus tu keluar, dia ada gak demam dan cirit birit. setakat batuk tu dia kata perkara biasa je kat situ. pada 6 mac tu (masa mula2 kecoh pasal Adenovirus), dia pun kene pegi hospital utk check darah. keputusannya, doktor kata ada jangkitan kuman dalam darah dia. tp dia tak demam, so tak kene tahan kat wad. dia pun dah ok dah sbb hari2 makan ubat dan minum air mineral.

dah 2 minggu diorang takde latihan. keje makan tido makan tido je katanye. bekalan makanan diorang pulak dibungkus jer sbb dapur dewan makan dah kene tutup. mungkin ada kaitan ngan jangkitan virus tu. adik aku cakap lg, diorang kat dalam tu dah nak sakit jiwa dah sbb tak buat apa2. diorang hari2 doa supaya dibenarkan balik tp hampa. sepatutnya, ahli keluarga dah dibenarkan melawat tp selagi masalah virus nih tak selesai maka tak boleh la melawat.

itulah antara isi kandungan surat yang adik aku kirim. sampai 2 helai kertas keajang depan dan belakang dia tulis. tp banyak nye suh belikan dan kirim barang. dia kata ada jer jual kat situ tapi tak boleh keluar sbb dah kene kuarantin. so, dia mintak tolong aku beli and kirimkan kat dia.

kesian gak diorang duk dalam tu tak buat apa2. harap2 pihak Pulapol or PDRM buat la aktiviti lain yg boleh isi masa diorang. kesian diorang.

setakat hari nih aku tgk jumlah pelatih yang dirawat di HKL semakin berkurangan. harap2 cepat la sembuh semuanya dan harap2 latihan boleh disambung semula sehingga diorang berjaya tamat latihan dengan cemerlang.apa2 pun marilah kita semua berdoa supaya masalah Adenovirus ni akan selesai dengan cepat.

p/s: adik aku suh simpan resit sbb nnt dia nak bayar balik ngan gaji dia. hahaha.

Hikayat Merong Mahawangsa

assalamualaikum.

aku tunggu movie nih dari tahun lepas lagi. mcm gempak giler sbb dah jual kat luar negara walaupun masa tu filem nih tak siap pun lagi. hebat sgt bunyi nye kan? aku agak kagum gak la ngan KRU sbb dapat jual filem nih smpi ke luar negara.

baru semalam aku dapat menonton filem nih. mulanye igt nak gi tgk kat alamanda je tp mcm bosan je asyik ke alamanda. so aku ajak la wife aku tgk kat time square. aku pun dah lama gile tak gi time square tu. showtime kul 11.50am. mmg saje amik show paling awal sbb nak pegi awal sbb malas nak berasak2 dalam jem. hehehe.

secara keseluruhannya mmg tak mengecewakan. quite impressive. walaupun tajuknya macam mengupas sejarah lama, kalau korang tak faham or tak ingat sejarah pun still boleh enjoy movie nih. scene fighting dia pun mantap jugak. CGI nampak mantap untuk sebuah filem dari Malaysia tp sudah tentunya masih ada ruang untuk dibaiki. pelakon2 tambahan yg jadi askar2 tu pun patut dititikberatkan jugak. ada yg nmpk macam tak real jer kene serang. especially time kene tembak dgn senjata ajaib Achimedes tu. huhuhu.

kesimpulannya aku puas hati dan aku beri 8/10 bintang untuk filem nih. syabas KRU. harap2 filem nih boleh pegi ke anugerah berprestij di luar negara.

p/s: sempat tgk Nicol Ann David practice sblm aku masuk panggung...

[TERKINI] Jangkitan Adenovirus di PULAPOL KL (19/03/11)

assalamualaikum.

untuk makluman, maklumat ini diambil dari facebook PDRM.
sehingga jam 8.00 malam, 19 Mac 2011:
wad biasa: 23 orang
wad ICU : 4 orang
pengasingan: 314 orang
Senarai Pelatih Dalam Wad

1.   PI(T) 20657 Mohd Muharram b. Mohd Ariffin
2.   PI(T) 20574 G.Gopinath A/L Govindran
3.   PI(T) 20715 Noor Azlan b. Zaidi
4.   PI(T) 20601 Zarul Shahrin b.Mohd Mustafa
5.   PI(T) 20558 Izsrole Al Halmy b. Mohd Ismail
6.   PI(T) 20664 Simon A/L Vadelu
7.   PI(T) 20937 Muhammad Azizi b. A. Rahman
8.   PI(T) 20892 Kalidasan A/L Rajakumar
9.   PI(T) 20488 Mohd Izat b. Ab.Rahaman
10. PI(T) 20330 Nor Hafizah bt. Ilias
11. PI(T) 20430 Nur Asyikin bt. Othman
12. PI(T) 20116 Shanthanamary A/P Shunmigan
13. PI(T) 20200 Nadhrah Hazwani bt. Taufik
14. PI(T) 20235 Nadia bt. Mohd Husin
15. PI(T) 20342 Nurul Shazrina bt. Nazri
16. PI(T) 20299 Nor Amanina bt. Mohd Yusob
17. PI(T) 20244 Nurol Akmal bt. Abdullah
18. PI(T) 20209 Parameswary A/P Sinasamy
19. PI(T) 20439 Shazrin Irda bt. Ezanee
20. PI(T) 20182 Roshila bt. Harun

21. Konst/P 181833 Mohammad b. Siman
22. Konst/P 181758 Wan Azman b. Wan Ismail
23. Konst/P 181889 Muhamad Najihin b. Musa
Ahli keluarga boleh hubungi Bilik Gerakan Khas PULAPOL KL untuk maklumat lanjut di talian 03 2688 2009 atau 03 2688 2062. Boleh jugak tgk facebook PDRM di www.facebook.com/polisdirajamalaysia.
p/s: dapat surat dari adik aku tghari smlm. Alhamdulillah dia sihat.

Saturday, March 19, 2011

Raja Lawak 5

assalamualaikum.

ini adalah berita pendek. sbb aku sure kalau korang buat blogwalking mesti banyak korang jumpa berita nih. hehehe. program raja lawak takkan pernah bosan sbb lawak2 diorang mmg lawak. klu peserta tak best, pengacara Johan ngan Zizan mmg terbaik. juri pun buat lawak boleh tahan gak. Juri of The Year layak dianugerahkan kepada Mr. David Teoh dengan gelaran Raja Pantun. heheh.

final tahun nih rasa macam ade kureng sket. maybe sbb takde persembahan daripada juara2 raja lawak dulu kot. sblm umum pemenang pun takde acara lawak selingan. yg tgk kat hall tu maybe la ada selingan masa iklan kan? hehehe.

peserta final pun ok la. walaupun aku tak baper gemar ngan kumpulan Balas tu tapi ok la. favourite aku ialah R2. tp sbb nama dia R2, so diorang pun dapat tempat ke-2 je. kene bagi nama R1 la kot baru dapat no.1. hahaha.
Juara Raja Lawak Musim Ke - 5 ialah Man. spt aku ckp td, R2 di tempat kedua dan Balas di tempat ketiga.

persembahan terbaik final tahun nih aku rasa milik Man dalam segmen muzikal. lagu dia bawak tu mmg best. layak dia jadi pemenang. Tahniah Man!

p/s: sapa plak juri untuk raja lawak 6? pengacara confirm JoZan lg. Terbaik!!

[TERKINI] Jangkitan Adenovirus di PULAPOL KL (18/03/11)

assalamualaikum.

untuk makluman, maklumat ini diambil dari facebook PDRM.
sehingga jam 8.00 malam, 18 Mac 2011:
wad biasa: 23 orang
wad ICU : 3 orang
pengasingan: 389 orang
 
Senarai Pelatih Dalam Wad

1.   PI(T) 20657 Mohd Muharram b. Mohd Ariffin
2.   PI(T) 20574 G.Gopinath A/L Govindran
3.   PI(T) 20715 Noor Azlan b. Zaidi
4.   PI(T) 20601 Zarul Shahrin b.Mohd Mustafa
5.   PI(T) 20626 Prakash A/L Balakrishnan
6.   PI(T) 20558 Izsrole Al Halmy Bin Mohd Ismail
7.   PI(T) 20664 Simon A/L Vadelu
8.   PI(T) 20937 Muhammad Azizi b. A. Rahman
9.   PI(T) 20330 Nor Hafizah bt. Ilias
10. PI(T) 20430 Nur Asyikin bt. Othman
11. PI(T) 20252 Zaharah bt. Jaafar
12. PI(T) 20114 Saidatul Akmar bt. Shariffuddin
13. PI(T) 20116 Shanthanamary A/P Shunmigan
14. PI(T) 20200 Nadhrah Hazwani bt. Taufik
15. PI(T) 20235 Nadia bt. Mohd Husin
16. PI(T) 20342 Nurul Shazrina bt. Nazri
17. PI(T) 20299 Nor Amanina bt. Mohd Yusob
18. PI(T) 20244 Nurol Akmal bt. Abdullah
19. PI(T) 20209 Parameswary A/P Sinasamy
20. PI(T) 20439 Shazrin Irda bt. Ezanee
21. Konst/P 181833 Mohammad b. Siman
22. Konst/P 181794 Ahmad Taufiq Bin Abd Halim
23. Konst/P 181758 Wan Azman Bin Wan Ismail
 
Ahli keluarga boleh hubungi Bilik Gerakan Khas PULAPOL KL untuk maklumat lanjut di talian 03 2688 2009 atau 03 2688 2062. Boleh jugak tgk facebook PDRM di www.facebook.com/polisdirajamalaysia.
p/s: marilah kita sama2 berdoa semoga semua ini akan berakhir dengan cepat dan selamat. amin.

Friday, March 18, 2011

[INFO] Botol Susu Polikarbonat

assalamualaikum

sekali lagi aku post berkenaan botol susu nih sebagai peringatan kepada diri aku jugak sbb tak lama lagi aku pun akan terlibat dengan hal ehwal keibubapaan. kepada yg sudi membaca, silalah baca. sekadar berkongsi apa yg aku baca. semua maklumat nih aku dapat daripada laman web Kementerian Kesihatan Malaysia

Botol susu yang mengandungi BPA bersifat lutsinar dan keras. Ia boleh dikenali melalui kod identifikasi plastik yang biasanya boleh didapati di bawah botol. botol susu bayi polikarbonat yang mengandungi BPA mempunyai kod berikut:

Nombor 7

Nombor 7 dan PC (Polycarbonate)
Nombor 7 dan OTHER
Kalau nak tau kod2 plastik yang lain, boleh download di sini.

Botol susu yang tidak mengandungi BPA biasanye dilabelkan dengan 'BPA free'.
Sumber: Kementerian Kesihatan Malaysia
Download risalah tentang botol susu bebas BPA di sini.

Sumber: Kementerian Kesihatan Malaysia

[TERKINI] Jangkitan Adenovirus di PULAPOL KL

Assalamualaikum.

first of all, maklumat ini diambil dari facebook PDRM.
sehingga jam 8.00 malam, 17 Mac 2011:
wad biasa: 24 orang
wad ICU : 2 orang
pengasingan: 481 orang

Senarai Pelatih Dalam Wad

1.   PI(T) 20961 Mohd Fa'iz b. Mohd Yusof
2.   PI(T) 20975 Syairul Azri b. Hasbah
3.   PI(T) 20903 Mohd Syukri b. Abdul Talib
4.   PI(T) 20657 Mohd Muharram b. Mohd Ariffin
5.   PI(T) 20574 G.Gopinath A/L Govindran
6.   PI(T) 20715 Noor Azlan b. Zaidi
7.   PI(T) 20601 Zarul Shahrin b.Mohd Mustafa
8.   PI(T) 20626 Prakash A/L Balakrishnan
9.   PI(T) 20954 Muhd Haniff Bin Hamidon
10. PI(T) 20558 Izsrole Al Halmy Bin Mohd Ismail
11. PI(T) 20450 Devendran A/L Muthukrishnan
12. PI(T) 20330 Nor Hafizah bt. Ilias
13. PI(T) 20430 Nur Asyikin bt. Othman
14. PI(T) 20252 Zaharah bt. Jaafar
15. PI(T) 20114 Saidatul Akmar bt. Shariffuddin
16. PI(T) 20116 Shanthanamary A/P Shunmigan
17. PI(T) 20200 Nadhrah Hazwani bt. Taufik
18. PI(T) 20235 Nadia bt. Mohd Husin
19. PI(T) 20342 Nurul Shazrina bt. Nazri
20. PI(T) 20351 Bathmashni A/P Yanasudiam
21. PI(T) 20299 Nor Awanina bt. Mohd Yusob
22. Konst/P 181833 Mohammad b. Siman
23. Konst/P 181794 Ahmad Taufiq Bin Abd Halim
24. Konst/P 181758 Wan Azman Bin Wan Ismail

Ahli keluarga boleh hubungi Bilik Gerakan Khas PULAPOL KL untuk maklumat lanjut di talian 03 2688 2009 atau 03 2688 2062. Boleh jugak tgk facebook PDRM di www.facebook.com/polisdirajamalaysia.

Thursday, March 17, 2011

Botol Susu Polikarbonat Membahayakan

assalamualaikum.

berita ini mungkin berguna untuk para ibu bapa terutamanya kepada mereka yang bakal menjadi ibu bapa macam aku nih. hehehe. beberapa hari lepas, Kementerian Kesihatan Malaysia mengharamkan penjualan botol susu jenis polikarbonat yang mengandungi Bisphenol A (BPA).

apa itu BPA? BPA ni adalah sejenis bahan yang digunakan utk menghasilkan botol susu dan menjadikan botol susu itu lebih lutsinar. hasil kajian menunjukkan BPA nih memberikan kesan negatif kepada sistem hormon dan boleh mengganggu fungsi badan. ini boleh menyebabkan bayi/kanak2 terdedah atau lebih mudah dijangkiti penyakit.
Beza botol susu polipropilene dan botol susu polikarbonat dengan BPA.
Sumber: Berita Harian Online


so, kepada semua ibu bapa dan bakal ibu bapa, berhati-hati lah semasa memilih utk membeli botol susu untuk anak2. ni aku pastekan info ttg BPA dan mcm mana nak kenal botol susu polikarbonat mengandungi BPA daripada Berita Harian Online:

INFO: Bisphenol A (BPA)
  • Bahan kimia industri yang digunakan dalam penghasilan botol susu bayi polikarbonat
  • Boleh menyebabkan gangguan kepada sistem hormon sekali gus mengganggu sistem fungsi tubuh bayi
  • Botol susu bayi bebas BPA biasanya dilabel `bebas BPA' pada bahagian bawah botol.
  • Botol susu bayi polikarbonat yang mengandungi BPA bersifat keras dan lutsinar
  • Ia boleh dikenal pasti melalui kod identifikasi plastik yang biasa didapati di bawah botol susu bayi.
  • Kod terbabit ialah nombor 7, nombor 7 dan PC, nombor 7 dan `other'
  • Alternatif botol susu bayi di pasaran ialah yang diperbuat daripada polypropylene (PP), polyethersulfone (PES), polyamides (PA) dan kaca
walaupun kerajaan umum utk mengharamkan penjualan botol susu ni bermula 1 Mac 2012, eloklah kita haramkan terus daripada membelinya. sbg pengguna, kita ada kuasa untuk memilih. gunakanlah kuasa kita.
p/s: nasib baik aku tak beli lagi. hehehe.