Friday, December 31, 2010

Selamat tinggal 2010

assalamualaikum.

tinggal lagi bbrp jam je untuk masuk ke tahun baru 2011. aku saja je nak menaip satu entri terakhir bagi tahun 2010. tahun yang paling bermakna dalam hidup aku setakat ini. tahun yang tak mungkin akan ku lupakan. insya Allah. kenape? sebab aku dah kawin. hehehe.

aku melamar wife aku pada 01/10/09. pada 04/10/09, aku jumpa kakak & abg iparnye. terus ditanye pasal kawin. so kami merancang dan akhirnya bertunang pada 14/02/10. setelah bersedia, kami dinikahkan pada 11/09/10 bersamaan 2 Syawal 1431H. kenduri pulak diadakan pada 12/09/10 dan 16/09/10. itulah tarikh2 penting bagi tahun 2010 untuk aku dan isteri aku.


tahun 2010 menyaksikan perubahan status aku dari bujang kepada berkahwin. tahun 2011 pula aku akan bergelar bapa. insya Allah. semoga kehidupan kami sekeluarga akan lebih diberkati dan dilimpahi rahmat olehNYA.

p/s: tak sabar nak tunggu Jun 2011. =)

Thursday, December 30, 2010

Harimau Malaya di mata aku

assalamualaikum.


aku nak komen pemain Malaysia satu persatu:

1. Khairul Fahmi a.k.a Apek (GK) - persembahan mantap dari anak muda ini. Selepas Khairul Azman Mohamad, aku rasa Malaysia kurang penjaga gol yg mantap. harap2 Apek boleh kekalkan prestasi mantap ini buat satu masa yang lama.

2. Asrarudin Putra Omar (LB) - persembahan memalukan pada perlawanan pertama apabila Malaysia tewas 1-5 kepada Indonesia. Malah Asra dikatakan punca utama kekalahan Malaysia. Namun, kepercayaan Rajagobal terhadapnya dibalas dengan persembahan2 mantap selepas itu. gud comeback from him.

3. Mahali Jasuli (RB) - mampu bertahan dan membantu bahagian tengah dengan baik. Paling diingati adalah hantaran tepat untuk Safee Sali menanduk masuk gol kedua ketika menentang Vietnam pada separuh akhir pertama yang lalu.

4. Muslim Ahmad (DC) - mantap. walaupun menjaringkan gol sendiri pada perlawanan akhir smlm, persembahan keseluruhan amat membanggakan. Muslim membuatkan kita lupa pada Norhafiz Zamani Misbah.

5. Mohd Fadhly Shas (DC) - pemain paling muda. baru 19 tahun. tapi permainan mantap dan matang mengemudi pertahanan Malaysia bersama Muslim Ahmad. terbaik!!

6. Amirulhadi Zainal (AMR) - right wing yang berkebolehan menggelecek pemain lawan dengan baik. larian pantas dan kawalan bola yang baik. mantap jugak!!

7. S. Kunanlan (AML) - aku rasa Kuna paling konsisten. stamina tinggi. skill menggelecek tinggi la jugak. boleh tahan laju dan kerap turun membantu Asra kalau Malaysia diasak. terbaik jugak!!

8. Safiq Rahim (MC) - kapten pasukan. perancang di bahagian tengah. tackle mantap. passing masih boleh diperbaiki. rembatan kencang. keep it up!!

9. Amar Rohidan (DMC) - terbaik!! ramai orang tak perasan dengan peranan penting Amar Rohidan. bak kata member2 aku, Rafiqin dan Hairaul, "Amar is the unsung hero for Malaysia." tugas dia adalah menahan asakan pemain lawan dan membantu pertahanan Malaysia. he has done a great job. 1st game lawan Indonesia dia tak start. game seterusnya dia start sehinggalah Malaysia berjaya menjulang Piala AFF Suzuki. kalau aku nak beli jersi malaysia, aku akan beli jersi Amar Rohidan! you're the man.

10. Norshahrul Idlan Talaha (FC) - dribbling skill yg agak mengkagumkan seperti ditunjukkan dalam perlawanan akhir pertama di Bukit Jalil. boleh menjadi perancang dan penjaring gol yang baik. tidak tamak dan bergandingan mantap bersama Safee Sali.

11. Safee Sali (FC) - mempunyai fizikal yang tegap. finishing mantap. tandukan kencang. berjaya menjaringkan 5 gol di peringkat kalah mati dan menjadi penjaring terbanyak kejohanan. he's the hero.

12. Sharbinee Allawee (GK) - Sharbinee dah lama tak beraksi di pentas antarabangsa kerana kecederaan. aku pun terkejut kenape Rajagobal bergamble bagi Sharbinee main lawan Indonesia. mungkin tak dpt rhythm lg dan jugak tak bernasib baik sehingga mudah dibolosi sehingga 5 gol pada perlawanan itu.

13. Sabree Mat Abu (RB/LB) - utility player. boleh bermain di bahagian kiri dan kanan pertahanan. bermain baik setiap kali diturunkan. juga boleh bermain di bahagian tengah apabila diperlukan dalam perlawanan akhir semalam.

14. Mohd Amri Yahyah (AMC) - Amri ni bagus sbnrnye. passing skill mmg baik. finishing instinct and technique pun terbaik. contohnya dia berjaya menjaringkan 2 gol ketika menentang Laos. kelemahan dia di mata aku ialah ketika membawa bola. he's not a gud dribbler. banyak kali aku tgk dalam game Malaysia menentang Laos dan Vietnam. dia hilang bola sbb dia cuba nak gelecek pemain lawan. masa main lawan Indonesia smlm aku perasan dia dah tak banyak dribble bola. gud improvement. dan aku rasa pengalaman dia mmg byk membantu pemain2 muda yg rata2 nya berumur bawah 23 tahun.

secara keseluruhannya aku tgk permainan Malaysia banyak bergantung pada bahagian sayap kiri dan kanan. Malaysia banyak menggunakan winger dan fullback untuk menyerang. Norshahrul dan Safee Sali pun suka attack dari tepi. itu pada pemerhatian aku la. =)

aku tak boleh nak komen pemain lain sbb aku tak tgk sgt org lain yg main. tapi ada satu je benda aku nak tegaskan kat sini walaupun aku komen secara individu, kemenangan Malaysia adalah kemenangan secara berpasukan dan hasil teamwork yang baik.

Tahniah Malaysia!!
Tahniah Harimau Malaya!!

p/s: saya komen ikhlas. jangan marah ye. hehehe.

**added later.
alamak. aku tertinggal sorg player. nasib baik Hairaul igtkan. so aku letak komen dia je la utk Ashaari Shamsudin. hehehe

15. Ashaari Shamsuddin (AML/AMR) - player Terengganu...top scorer Liga Super 2010...tak byk main sepanjang kejohanan...tp kelibat masa final mmg memberi impak...skor 2nd goal masa 1st leg...and through ball canteknye pada Safee Sali masa 2nd leg seal off the tie...

TQ.

Rio Ferdinand Congratulates Malaysian Team!!

assalamualaikum.

rasa bangga jugak bila seorang pemain professional terkenal dan bertaraf dunia memuji skuad kebangsaan tanah tumpahnya darahku, Malaysia. ini buktinya:

Rio Ferdinand: Pemain Kebangsaan England & Manchester United

tahniah Malaysia. TQ Rio!!

p/s: We are the champion!!

Malaysia Juara Piala Suzuki AFF 2010!!

assalamualaikum

TAHNIAH MALAYSIA!! 
TAHNIAH HARIMAU MALAYA!!

dah lama rasanye negara kita Malaysia tidak mengalami atmosfera yang sebegini hangat. seluruh rakyat malaysia bersatu padu memberikan sokongan tidak berbelah bagi dan mendoakan pasukan negara pada perlawanan akhir kedua Piala AFF Suzuki 2010. Alhamdulillah hasilnya berbaloi baloi.

Keputusan Perlawanan Akhir:

Pusingan 1: Malaysia 3 Indonesia 0
Pusingan 2: Malaysia 1 Indonesia 2

Malaysia JUARA dengan agregat 4-2

walaupun pelbagai dugaan dihadapi pasukan Malaysia di indonesia, semangat Harimau Malaya tetap utuh dan kekal fokus untuk mengembalikan kegemilangan bola sepak Malaysia. Tahniah diucapkan kepada semua pemain dan jurulatih serta pengurusan pasukan. semoga kejayaan ini akan menjadi permulaan era baru kegemilangan bola sepak Malaysia. MALAYSIA BOLEH!!

about the game. Kedua2 pasukan mempamerkan permainan mantap dan menghiburkan. walaupun malaysia mempunyai kelebihan 3 gol, mereka tidak bertahan semata2. serangan2 malaysia juga cukup membahayakan.

namun, malaysia hampir dikejutkan di awal permainan apabila indonesia dihadiahkan sepakan penalti selepas Sabre Mat Abu dikatakan menahan bola dengan tangan. tetapi ketenangan dan ketangkasan Khairul Fahmi a.k.a Apek menyelamatkan sepakan Firman Utina amat melegakan seluruh penyokong Malaysia.

hasil kesungguhan para pemain, akhirnya Malaysia berjaya menjaringkan satu gol menerusi Safee Sali  pada minit ke 54 sblm Nasuha menyamakan kedudukan buat Indonesia pada minit ke 73. Di minit2 akhir permainan, kesilapan benteng pertahanan membolehkan Indonesia mendahului 2-1 hasil jaringan sendiri Muslim Ahmad pada minit ke 87.

walaupun tewas 2-1, malaysia tetap menang dengan agregat 4-2. sekali lagi tahniah kepada pasukan Harimau Malaya.

Juara:
Malaysia

Naib Juara:
Indonesia

Top Goalscorer:
Mohd Safee Sali (Malaysia) - 5 gol

Most Valuable Player:
Firman Utina (Indonesia)

Fairplay Award:
Filipina

ini gmbr2 yg aku snap dari kaca tv rumah aku. hehehe.

inilah pasukan juara, MALAYSIA - HARIMAU MALAYA
Kapten Malaysia, Safiq Rahim menjulang Piala AFF Suzuki.
Khairul Fahmi a.k.a Apek.
Pemain Malaysia menjulang Piala AFF Suzuki
Jurulatih Malaysia, K Rajagobal.


p/s: agak2 K Rajagobal dapat Dato' tak? huhuhu

Tuesday, December 28, 2010

Julia Perez mahu bikin onar

assalamualaikum.

aku terkejut dan tergelak bila baca berita kat Berita Harian Online td. disebabkan rasa tak puas hati atas insiden laser melaser pada perlawanan akhir pertama Piala Aff Suzuki hari tu, seorang artis Indonesia nak balas dendam. mcm mana? dia nak pakai baju seksi meksi supaya pemain2 malaysia hilang fokus. siap ckp nak pakai baju belahan dada lagi. ish ish ish. tak sangka sampai mcm tu sekali rendahnya martabat dan maruah dia.

kalau korang nak tau mcm mana rupanye Julia Perez atau Jupe tu, sila la google ye. aku tak nak letak gmbr dia kat blog aku nih. hilang kesucian Dunia Batinku nnt. heheheh. 

berita lanjut boleh baca kat sini.

p/s: confirm ramai org kerumun kat tmpt dia duduk. huhuhuh

Monday, December 27, 2010

Piala AFF Suzuki dan twitter

assalamualaikum.

semalam aku tgk Final Piala AFF Suzuki sambil bertwitter. mmg ramai yg main twitter masa tu. aku pun layan je la. kadang2 retweet tweet org lain. mmg laju je timeline bergerak. setiap saat ada update. never been that active before. hehehe.

tp yg tak bestnye bile ada gaduh2 and kutuk2. tak kire la malaysia ke indonesia ke. tak best la mcm tu. its just a game of football. tak perlu la sampai nak menghina bila dah kalah. we accepted our lost in the first group game, so why cant you??

the laser incident became the hot topic on twitter. there even a hashtag of malaysiacheatlaser and it becomes a top trending topic worldwide. and the name Safee also become one of the top search on twitter.

sape2 yg main twitter smlm mesti perasan. ada yg marah, ada yg cool. well, masing2 ada pendapat masing2. kalah menang ada pertandingan. terima je la kenyataan kalau itu yang tersurat.

amaran kepada yg bawak laser tu, sila berhati2. kalau berleluasa nnt silap2 malaysia boleh kene hukum ngan fifa. kalau hukuman main kat gelanggang berkecuali ok lagi kot. kalau kene main dalam stadium kosong mcm mana?? tak ke haru?? bak kata Nabil Raja Lawak, lu ada otak, lu pikirlah sendiri!!! Assalamualaikum!!

p/s: Lets kick laser pointers out of football!!

Final Piala AFF Suzuki: Malaysia 3 Indonesia 0

assalamualaikum.

Tahniah!! Tahniah!! Tahniah!!  Kita memperoleh kemenangan yang pertama!!! yahuuuuuu!!!! heheheh.


begitulah gembiranya rakyat malaysia apabila pasukan negara berjaya membenamkan keangkuhan pasukan indonesia dengan menewaskan pasukan garuda itu 3-0. walaupun ini baru perlawanan akhir peringkat yang pertama, malaysia membawa bekalan selesa untuk perlawanan kedua di jakarta kelak.

gol-gol malaysia dijaringkan oleh Safee Sali (2 gol) dan Ashaari Shamsudin yang masuk pada separuh masa kedua menggantikan Amirul Hadi Zainal. Nor Shahrul Idlan Talaha menjadi pemain penting apabila gol pertama Safee Sali dan Ashaari adalah hasil dari gerakan dan hantarannya. gol kedua Safee Sali pula adalah hasil umpanan cantik dari pemain pertahanan, Mahali Jasuli.

permainan nampak seimbang pada separuh masa pertama tetapi dicemari insiden pancaran laser ke arah penjaga gol Indonesia, Markus dan pemain Indonesia yang mengambil sepakan sudut. Markus membantah beberapa kali namun permainan tetap diteruskan.

pada separuh masa kedua pula, Indonesia bermula garang dan mengasak kubu Malaysia bertubi2. tetapi permainan sekali lagi diganggu dengan insiden laser ke arah Markus. Markus yang bengang mengajak pemain2 Indonesia meninggalkan padang. Pengadil juga sependapat dan mengarahkan semua pemain meninggalkan padang. permainan terhenti lebih kurang 5 minit akibat kebodohan dan kemangkokan penonton yang menggunakan laser itu.

KAMI PENYOKONG2 SEJATI BOLA SEPAK MALAYSIA MENGUTUK SESIAPA SAHAJA YANG MEMANCARKAN LASER ITU!!

selepas permainan disambung semula, Malaysia bagai mendapat semangat baru dan bertalu2 mengasak Indonesia. hasilnya ternyata memuaskan apabila tiga gol berjaya dijaringkan. tahniah buat pasukan malaysia. diharapkan kita tidak terlalu berpuas hati kerana 90 minit di stadium gelora bung karno pasti amat dinantikan oleh pasukan indonesia. kita harapkan yang terbaik dari pasukan malaysia. jumpa di jakarta rabu ini. MALAYSIA BOLEH!!

p/s: kalau Malaysia menang, boleh dapat cuti peristiwa tak?

Friday, December 24, 2010

Apa korang cari kat blog??

assalamualaikum.

malam tadi aku terpikir tentang persoalan nih. apa yg korang cari kat blog sbnrnye? lain orang pasti lain keinginannya kan? ada yg cari info terkini, gosip hangat, maklumat tertentu, latest events dan mcm2 lagi la. yang cari pasal dan cari gaduh pun ade. tak caya?? pegi tgk kat blog Sembang Kosong. ish ish ish. geleng kepala aku membaca komen2 kat situ. tuan punye blog siap buat entri special lg utk si Ju tu. (aku promote blog ko nih Shah87. hehehe.)

ok2. berbalik kepada tajuk td. aku boleh citer pasal apa yg aku cari la kan. aku mana tau ape yg korang cari kat blog. tu korang punye pasal la. hehehe.

Berita
kadang2 ade dgr khabar2 angin tp tak tau kisah sepenuhnye. kadang2 kat paper pun tak kuar lagi, so blog la sumber utama nak dptkan berita atau info2 terkini tu.

Latest events
ada blogger yang rajin update pasal latest events and happenings yang berlaku di malaysia nih. so ade la info2 pasal tmptnye, tarikhnye, tiketnye, parkingnye dan mcm2 lagi la. lagi sana baca kat blog sbb dia letak je semua dlm satu entri. klu kat website event tu nak kene klik2 kat tmpt lain plak klu nak cari info2 berlainan.

Reviews
kalau nak beli gajet baru, kadang2 ushar2 gak review2 yg ade kat blog org lain. review tu mesti la jujur sbb dia sendiri dah pakai. bukan review gajet je, review movie pun banyak. so, klu nak gi tgk wayang, baca la review kat blog org dulu.

Resipi
sekarang dah jarang dah cari resipi kat blog. sbb sekarang dah kawin. dah ade org masakkan. hehehe. dulu zaman bujang mmg rajin mencari resipi kat blog, especially time bulan puasa. hahahha. biasa la org bujang. tp skrg pun klu rasa nak makan yg lain drpd yg lain, aku akan search resipi kat internet dan masak bersama adinda aku. hehehe.

Maklumat produk
kadang2 nak beli barang tp tak tau nak beli kat mana, ape kebaikan dan harganya. so, blog adalah antara tmpt paling popular untuk mencari maklumat2 mcm tu. ada jugak blog yg jual online tp aku dah jarang buat online transaction nih. so, just cari info then pegi beli kat kedai. harga pun lebih kurang je. kadang2 kat kedai lagi murah dari online. hehehe.

Lawak
ini yang best. sbb lawak2 kat blog nih boleh mereleasekan tension. ada yg jenis cerita, ada yg jenis bergambar. bagus jugak ade org2 yg mengumpulkan bahan2 lawak mcm nih. klu tgh tension2 buat keje boleh relax2 sambil bergelak ketawa. antara blog yg aku selalu pegi ialah Sembang Kosong dan telordibasuh.

p/s: buat blog nak cari kawan, bukan cari lawan.

Monday, December 20, 2010

Piala AFF Suzuki: Malaysia 0 Vietnam 0

assalamualaikum.

takde bende lain nak ckp selain ucapan tahniah buat pasukan Malaysia yang berjaya melayakkan diri ke perlawanan akhir Piala AFF Suzuki 2010. ini adalah kali kedua pasukan negara layak selepas kali pertama pada tahun 1996, edisi pertama yang ketika itu dikenali sebagai Piala Tiger. aku baru Form 1 masa tu. huhuhu.


pada separuh akhir kedua, malaysia lebih banyak bertahan dan melakukan counter attack. walaupun ada beberapa keadaan yang mencemaskan, pemain2 malaysia berjaya mengawal dan bertahan dengan baik. vietnam sgt terdesak hingga seorang pemainnya dibuang padang kerana sengaja menjatuhkan diri di dalam kotak penalti Malaysia.

pada perlawanan akhir, Malaysia akan bertemu Indonesia. format perlawanan akhir juga dijalankan secara timbal balik. perlawanan pertama akan diadakan di kuala lumpur pada 26 disember dan perlawanan kedua di jakarta pada 29 disember. ini peluang baik untuk malaysia membalas dendam atas kekalahan memalukan 1-5 di tangan indonesia pada perlawanan kumpulan yang lalu.

semoga Malaysia menutup tahun 2010 dengan menjulang Piala Suzuki AFF.

p/s: Malaysia boleh lagi!!!

Thursday, December 16, 2010

Piala AFF Suzuki: Malaysia 2 Vietnam 0

assalamualaikum


itu lah keputusan perlawanan smlm. Malaysia membawa bekalan selesa untuk perlawanan separuh akhir kedua di Hanoi pada hari sabtu nnt. kedua dua gol malaysia dijaringkan oleh penyerang Selangor, Safee Sali.

gol pertama hasil sepakan percuma yg diambil oleh kapten Malaysia, Safiq Rahim dan ditanduk kencang oleh Safee. kesilapan penjaga gol vietnam yg gagal menampan kemas juga menyumbang kepada gol tersebut.

gol kedua juga bermula dari Safiq yg merembat kencang dari luar kotak penalti. penjaga gol vietnam hanya mampu menepis tetapi bola muntah itu disambar oleh Safee untuk gol keduanya sepnajang kempen Piala AFF ini.

keseluruhan permainan malaysia agak memuaskan tetapi sedikit longgar di bahagian tengah dan pertahanan kiri dan kanan. yang ketara ialah bahagian right back. Mahali Jasuli agak leka dan hilang fokus hingga satu ketika dimarahi Muslim Ahmad sbb membiarkan bola melepasinye untuk perangkap offside yg tak menjadi. akhirnya digantikan oleh Sabre Abu yg pada aku bermain baik ketika Malaysia menentang Laos hari tu. Asrarrudin Putra pun kadang2 goyang jugak tp boleh recover balik. yg lain2 ok la tp masih boleh diperbaiki.

Amri Yahyah masih suka menggelecek tp selalu kehilangan bola. pada aku, amri is a good finisher but not a good dribbler. dia patut main striker je. finishing mantap, rembatan jarak jauh pun power. main Liga Malaysia boleh la nak dribble byk2 tp main international jgn la. mudah sgt dibaca. lawan laos hari tu pun byk kali hilang bola sbb nak dribble. komen membina nih. bukan mengutuk yer. hehehe.

pape pun, tahniah utk pasukan Malaysia. harap2 layak ke final jumpa Indon untuk balas dendam!!

p/s: Malaysia sentiasa Boleh!!

Wednesday, December 15, 2010

Piala AFF Suzuki: Malaysia vs Vietnam

assalamualaikum

malam ni akan berlangsung perlawanan peringkat separuh akhir Piala AFF Suzuki 2010 di antara Malaysia dan Vietnam. Format peringkat separuh akhir adalah secara timbal balik. perlawanan pertama akan berlangsung di malaysia dan perlawanan kedua di vietnam.


smlm member aku, fiqin ajak gi tgk kat stadium. adinda aku pun dah bagi green light. dia bagi chance aku gi tgk kat stadium. tp hari ni aku tgk dia tak bape sihat je. so aku tgk kat umah je la kot. tiket pun xde lg. so xla rugi. lain la si fiqin tu. dpt tiket free. hahaha.

harapan? of coz la nk tgk Malaysia menang. nak harap ape lg? kan? harap2 coach rajagobal tak silap percaturan lagi mcm lawan indon hari tu. kalau silap, haru laa. mesti ade rusuhan klu malaysia kalah malam nih. huhuhu.

p/s: Malaysia Boleh!!

Update 3: Aku

assalamualaikum.

update yg ni mungkin bosan sket. sbb aku nk citer pasal diri aku. huhuhu.

hujung bulan 10, aku ade appointment kat Hospital Putrajaya. sbb aku sakit lutut. last2 kes aku dirujuk pada pakar. dia suh aku buat MRI. tp kene tunggu date dari hospital serdang sbb kat hospital putrajaya takde MRI. klu nak pergi swasta, kos MRI around RM700- RM800. smpi skrg aku belum dpt date dari Hospital Serdang lagi.

menurut pakar tu, sakit lutut aku jugak menjadi penyebab sakit blkg aku. sbb aku jalan dah tak berape betul kot. allignment lari sket. aku sakit blkg sblh kanan jer. lutut aku mmg sakit sblh kanan. so, sementara tunggu date, specialist tu suruh aku berenti pegi gym. pastu dia suruh aku pegi fisioterapi. setakat nih dah 2 kali aku pegi. mula2 kene buat exercise ringan jer. last time pegi, kene buat exercise and cycling. next time nih tak tau la kene buat ape plak. lps sesi yg ketiga, fisio tu suh aku attend class plak. sesi beramai2. perghh. mcm kronik jer masalah belakang aku nih kan? huhuhu.

oh ye. pakar tu cakap maybe anterior cruciate ligament (ACL) or meniscus aku problem. tu yg nak kene buat MRI tu. nak pastikan. klu org2 aktif sukan maybe familiar la dgn term2 nih. hehehe. member aku pun dah ramai kene. ACL koyak la, ACL putus la. aku yg paling lmbt kene kot. hahaha. ni gmbr ligamen2 kat lutut kite.

source: http://www.thedisabledlist.com/knee-ligaments
btw, lutut aku pun ade retak sket kat tibia tu. hmmm. mcm2 kan? sabar je la.

p/s: maka sbb inilah aku telah dipaksa bersara dari bersukan. huhuhu.

Tuesday, December 14, 2010

Update 2: Adinda

assalamualaikum.

update yang seterusnya adalah tentang adinda isteri dan bakal cahaya mata kami. kandungan adinda dah pun mencapai usia 3 bulan. alhamdulillah tiada apa2 yang tidak diingini berlaku sepanjang tempoh ni. setakat tahap kemengidaman adinda yang pelbagai tu biasa la. nasib baik takde yg pelik2.  hehehe.

last check up hari tu doktor kata baby sihat. walaupun berat badan adinda turun tp baby sihat. so, next appointment untuk buat buku merah je la. tak perlu nk jumpa selalu dah. aku plak smpi skrg xdpt tgk lagi baby discan secara live. tp takpe. aku boleh sabar lagi. hehehe. tunggu perut adinda besar sket nnt aku nak bawak dia pegi scan kat klinik supaya aku boleh tgk jugak. hehehe. kat hospital tu payah doktor nak bagi tgk sbb org ramai. suami takleh masuk.

dari segi persiapan untuk baby belum ada apa2 lagi. cuma adinda dah start amik suplement dan ubat2 untuk baby dalam kandungan. slow and steady. adinda dah ngadu kain and seluar dia byk dah ketat. so, last sunday pegi jalan2 kat sunway. jalan2 kat jusco tp tak jumpa plak yg berkenan. kat parkson xde maternity punye section. kat VMum ade yg berkenan tp mahal giler. cari ModernMum tak jumpa2. last2 balik dengan hampa sbb adinda mengadu dah sakit kaki. lain kali la plak pegi cari. ehehehe.

aku? aku xde pape. xde muntah2 ke ape ke. hehehe. adinda ada mengadu sakit pinggang and kaki. aku pun sakit gak. tp bukan sbb berjangkit ngan adinda. nnt aku cerita dalam update seterusnya. hehehe.

p/s: ntah kenape aku rasa nak makan durian smpi termimpi2. mengidam ke?? hahaha.

Update 1: Ayahanda

assalamualaikum.

dah lama tak update blog nih. masa tu ada tp kekadang tu malas. biasa la. kadang2 mood ok. kadang2 mood ke laut. hehehe. tp hari nih aku nak update la sikit mana2 yg patut. yg pertama, pasal ayahanda.

dalam post yg bertajuk Ayahanda Gering pada 25 November 2010, aku ada cerita pasal ayahanda yg jatuh sakit sekali lagi dan dimasukkan ke Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) Kuantan. alhamdulillah, syukur pada Allah sebab keadaan ayahanda semakin baik sepanjang di HTAA tu. ayahanda dah discharge dah pada 5 Disember lalu. masa tu aku dah ready nak balik Kajang dah. tp bile tau ayahanda dah boleh discharge, terus bawak ayahanda balik ke rumah di rompin.

malam sikit baru balik ke Kajang. memandu sejauh 400km dalam kurang dari 12 jam mmg meletihkan. tp terpaksa balik juga sbb adinda isteri xboleh nak cuti. dalam perjalanan Rompin-Kajang tu, 2 kali aku berenti tdo. tak pernah terjadi sblm nih. punye la penat. huhu.

skrg nih ayahanda ada kat rumah di kampung dijaga oleh bonda dan adik lelaki aku. ayahanda masih tak boleh bercakap dan lemah sblh badan. ayahanda masih minum susu melalui tiub yg dimasukkan melalui hidungnya. aku dan keluarga hanya mampu berusaha dan berdoa agar ayahanda akan bertambah baik dan pulih suatu hari nanti. selebihnya, terserah kepada Yang Maha Berkuasa.


p/s: redha dengan ketentuanNya.

Wednesday, December 8, 2010

Piala AFF Suzuki: Malaysia 5 Laos 1

assalamualaikum.

"save the best for the last"  
"they performed when it matter most"
dua ungkapan ini mungkin yang paling sesuai untuk pasukan Malaysia di Piala AFF Suzuki 2010. bermula buruk apabila tewas 1-5 kepada indonesia dan kemudian mengikat jaguh Asia Tenggara, Thailand 0-0 untuk menghidupkan peluang mara ke separuh akhir. perlawanan terakhir kumpulan menjadi penentu. Malaysia, Laos dan Thailand berpeluang layak ke separuh akhir jika menang perlawanan masing2.

http://www.affsuzukicup.com

keputusannya, Malaysia menang 5-1 ke atas Laos dengan jaringan daripada Amri Yahyah (min. 4 & 40), Amirulhadi Zainal (min. 73), Norshahrul Idlan Talaha (min. 77) dan jaringan sendiri pemain pertahanan Laos, Kitsada (min. 90+2). jaringan tunggal Laos diperolehi pada minit ke 8 menerusi Lamnao Singto.

walaupun menang selesa, persembahan malaysia tidaklah sempurna. gol amirulhadi dan norshahrul juga dihasilkan dari kesilapan pemain lawan. banyak lagi kelemahan yang perlu diperbaiki pasukan malaysia sekiranya ingin layak ke peringkat akhir. antara yg laing nyata aku nmpk ialah keinginan menyimpan bola terlalu lama dan akhirnya hilang dirampas lawan. berani mmg bagus tp jgn smpi membahayakan pasukan. itu je la komen aku. komen lebih2 nnt org mengata plak. huhuhu.

sementara itu, thailand tewas 1-2 di tangan indonesia hasil 2 jaringan penalti oleh bekas pemain import Selangor, Bambang Pamungkas. kepada pasukan malaysia, jangan lagi harapkan orang lain untuk mara ke peringkat seterusnya. usaha dan lakukan dengan kudrat sendiri. MALAYSIA BOLEH!!

p/s: Khairul Fahmi Che Mat a.k.a Apek boleh jadi the next Khairul Azman Mohamad.

Friday, December 3, 2010

Tuan Rumah Piala Dunia 2018 & 2022

assalamualaikum.

sumber: google images
Piala Dunia 2010 di Afrika Selatan dah abis dan Sepanyol dah pun ditabalkan sebagai juara.Tahniah la diucapkan kepada seluruh penyokong sepanyol. yang tak berjaya, sokong lagi pada 2014 nanti yer. hehehe.

sumber: google images
 Piala Dunia edisi 2014 pula akan diadakan di negara kelahiran legenda bola sepak dunia, Pele, negara yang paling banyak memenangi Piala Dunia iaitu sebanyak 5 kali, Brazil.

Selain dari perebutan bergelar juara dunia, negara2 juga berlumba2 nak jadi tuan rumah piala dunia. sbb masyukkkk. seluruh dunia akan bertumpu ke negara tu walaupun hanya untuk sebulan. Semalam, FIFA dah umumkan tuan rumah untuk edisi 2018 dan 2022.

sumber: google images
RUSSIA akan menjadi tuan rumah pada edisi 2018. Russia menewaskan bidaan2 dari bbrp negara termasuk negara yg pada awalnye dianggap favourite, ENGLAND. Selain England, negara2 yg turut menawarkan diri untuk menjadi tuan rumah pada 2018 ialah Belanda/Belgium (bersama) dan Sepanyol/Portugal (bersama). ini adalah kali pertama Russia akan menganjurkan Piala Dunia.

sumber: google images
pada edisi 2022 pula, QATAR telah dipilih untuk menjadi tuan rumah. Qatar berjaya meraih undi tertinggi menewaskan Australia, USA, Jepun dan Korea Selatan. Ini juga adalah kali pertama Qatar menganjurkan piala dunia dan kali pertama negara dari Timur Tengah akan menganjurkan kejohanan bola sepak terbesar dunia itu.

p/s: Malaysia berani ke nak bid jadi tuan rumah?? Mantapkan pasukan Malaysia dulu ye!!

Thursday, December 2, 2010

Piala AFF Suzuki: Malaysia 1 Indonesia 5

assalamualaikum.

berita yang agak kurang tidak menggembirakan di pagi khamis ini. Malaysia memulakan langkah longlai dalam kempen Piala AFF Suzuki apabila tewas 1-5 di tangan tuan rumah, Indonesia. walaupun mendahului 1-0 melalui Norshahrul Idlan Talaha, Malaysia ketinggalan 1-2 apabila tamat separuh masa pertama. ntah di mana silapnya pasukan Malaysia dimalukan dengan kekalahan terbesar dalam sejarah penyertaan malaysia di Piala AFF ini. Laporan dan berita penuh di Laman Web Rasmi Piala AFF.


sebelum itu, Thailand hanya mampu seri 2-2 dengan Laos. Malaysia akan menentang Thailand pada hari Sabtu ini dan Laos pada hari Selasa depan. harapkan keajaiban dari pasukan Malaysia.

p/s: kenape Apek tak main? injured ke?

Wednesday, December 1, 2010

1 Dis 2010: RON97 = RM2.30/liter

assalamualaikum.

hampir semua orang dah tau bahawasanya harga minyak petrol RON97 naik 15 sen lagi menjadikan harganya sekarang RM2.30 seliter. tak mau cerita banyak. baca je petikan berita dari Utusan Online nih:

jadi, kepada semua pengguna2 minyak petrol tanpa plumbum RON97, sila lah check harga pasaran semasa minyak tersebut kerana harganya akan terus berubah2 pada setiap bulan berdasarkan harga minyak dunia.

sekian, terima kasih.

p/s: aku pakai minyak petrol tanpa plumbum RON95 jer.

Thursday, November 25, 2010

Ayahanda gering

assalamualaikum.

seminggu sebelum raya haji, bonda minta supaya ayahanda dibawa pulang ke kampung. untuk cuba berubat kampung dan ikhtiar lain. boleh jugak org2 kampung dan kawan2 ayahanda datang ziarah di rumah.

aku balik kampung pada hari jumaat. raya ketiga. aku tgk pernafasan ayahanda makin susah. turun naik dada dan bunyi dari paru2 pun makin kuat. aku rasa kahak byk ditekak ayahanda. bonda ckp baru sehari mcm tu. esoknya panggil MA di Klinik kesihatan utk dtg tgk keadaan ayahanda. dia suh bawak ke hospital. aku naik ambulan bersama ayahanda ke hospital. adik aku ikut naik kete.

Allah Maha Mengetahui. ambulan yg aku naik tu eksiden dalam perjalanan ke hospital. kuat jugak aku rasa hentaman tu. katanye langgar sebuah kereta yg nak masuk simpang. nasib baik tak terbalik. aku jatuh dari kerusi. ayahanda takde pape.

oleh sebab hospital rompin kurang kemudahan, ayahanda dirujuk ke kuantan. bonda naik ambulan bersama ayahanda. aku dan adik2 naik kereta. ayahanda dimasukkan ke wad kecemasan dan kemudian ke wad perubatan.

pernafasan ayahanda masih tak stabil hingga hari ini. buah pinggang dah ok sket. aku cuma mampu bersabar dan berdoa. begitu jugak dgn ahli keluarga yg lain. skrg nih keluarga aku tumpang umah makteh aku di Sg Lembing, Kuantan. aku plak terpaksa ulang alik putrajaya-kuantan skrg nih. cuti dah tinggal sket, so terpaksa la masuk keje. hmmmm. sabar je la.

p/s: speechless.

Penangan ketupat dakap

assalamualaikum.

aku tak penah tgk and tak penah makan ketupat dakap. isteri aku je selalu sebut2 kat kelantan ade ketupat dakap. bila smpi je kat kampung pada tghari sblm raya, tgk2 ade bende mcm lepat tp diikat berdua2. rupa2nya itu la ketupat dakap. aku rasalah satu. ok gak. aku makan la sepasang. sbb dah berdakap. hehehe.

ptg sket tu wife aku ajak minum petang. dia buat air teh. makan ketupat dakap. ade 4 set aku makan kot. 4 set = 8 ketul la. huhuhu. pastu makan malam plak pekene nasi dagang mak mentua aku masak. perghh. kenyang gilerr. esoknye pagi raya, bangun pagi sarapan kul 7 pagi makan nasi dagang lg. sblm pegi solat raya, ingatkan nak lelap jap. lps tu kepala aku dah start pening. badan dah panas. kepala makin berat. aku tak pegi solat raya pun. seharian aku terbaring dalam bilik jer. demam. badan panas. kepala pusing. arghhh. penangan ketupat dakap dan nasi dagang la nih kot. tak beraya jugak la aku. sian wife aku tak dapat gi raya jugak sbb menjaga suaminya yg kegeringan. huhuhu.

malam esoknya bakar sate ramai2 sbb daging korban byk sgt. meriah gak bakar sate dpn rumah ngan adik beradik dan anak2 sedara sblh wife aku. huhuhu.

p/s: klu nak tau mcm mana rupa ketupat dakap tu, sila lah google. hehehe.

Tuesday, November 16, 2010

Selamat Hari Raya Aidil Adha

assalamualaikum.

di kesempatan ini, aku nak ucapkan selamat menyambut hari raya aidil adha kepada seluruh pembaca blog aku nih. walaupun tak ramai, aku hargai kunjungan korang ke blog aku yg tak seberapa nih. hehehe.

hati2 memandu ketika pulang ke kampung. kalau tak balik kampung pun, hati2 jugak yer. tak semestinya time balik kampung je kene hati2. setiap waktu kene hati2. malang kan tak berbau. hehehe.


kepada yg buat korban, tahniah kerana berjaya dan berkemampuan untuk menunaikan ibadah yg dituntut. kepada yg berkeupayaan dan mampu, boleh2 dah plan nak pegi haji atau umrah. klu tak mampu lagi, start lah menabung mana yg patut. mudah2an dapat kita pegi ke tanah suci nnt. insya Allah.

p/s: jgn puasa pada hari tasyriq yer. haram. (11,12,13 Zulhijjah)

Monday, November 15, 2010

Dulu lain, sekarang lain....

assalamualaikum.

secara tiba2 aku terkenang bait2 lagu Tan Sri SM Salim:
Dulu lain, sekarang lain
Dahulu bujang, sekarang dah kahwin
Dulu lain, sekarang lain
Dahulu seorang, sekarang berdua
Dulu lain, sekarang dah lain
hehehe. dulu hidup sorang2 jer. nak buat ape pun pk sorang jer. tp skrg dah berdua. kene pk sama2. klu pk sorang nnt takut masalah lain plak jadi. pastu lagu tu ade plak nasihat pasal berumahtangga:
Binalah hidup dengan sempurna
Rumahtangga aman bah’gia
Binalah hidup dengan sempurna
Rumahtangga aman bah’gia
Penuh dengan berbudi bahasa
budi bahasa amalan kita. suami isteri pun kene la berbudi bahasa. cakap kene jaga. jgn main hambur je. pk dulu sblm berkata2. jgn sesal di kemudian hari dah. 
bait lagu yg aku rasa paling terkesan sekali yg ni kot:
Ha, dulu seringgit, makan seorang
Sekarang seringgit, makan dua orang
Kalau benih baik, seringgit makan lima orang
Tapi takpa!
Rezeki anak ada!
heheh. jgn mengeluh pasal rezeki. insya Allah ada di mana2 kalau kita berusaha. apa yg penting? kerjasama! suami isteri klu takleh nak kerjasama and toleransi, baik tak yah kawin. baik jd org asing. ko buat hal ko, aku buat hal aku. tak gitu? huhuhu.
Jangan dibuat yang isteri tak suka
Jangan meminta yang suami tak rela
Jangan dibuat yang isteri tak suka
Jangan meminta yang suami tak rela
Tentu selamat rumahtangga
insya Allah. tu baru mukaddimah tu. panjang tul mukaddimah aku kali ni. hahaha. raya haji dah nak dekat dah. maybe kebanyakkan orang tak kisah sgt pasal raya haji nih sbb di kebanyakkan tempat tak semeriah raya puasa.

tp spt jugak kebanyakkan org tau, raya haji di pantai timur, especially di kelantan lebih meriah berbanding tmpt lain. memandangkan org rumahku org kelantan, maka kene la cuti panjang sket raya haji nih sbb dah janji dgn dia nak balik raya. sblm2 nih mana ada kisah nak amik cuti raya haji. kadang2 tu tak balik kampung pun time raya haji. sbb tu la aku bg mukaddimah dulu lain sekarang lain tu. heheheh.

esok dah start cuti. next week baru masuk keje. hari selasa balik kelantan dulu. hari jumaat baru balik pahang. hari ahad la balik kajang. hmmmm. almost 1000km of travelling. tak tau nak kata ape. tgk je lah ape jadi kat aku nnt. belum kira jem lg tu. huhuhu.

p/s: nervous 1st time balik raya umah mentua. huhuhu.

Friday, November 12, 2010

Buffered Earning ada 10, tapi.....

assalamualaikum.

aku bingung. aku bukan nak komplen ke ape, tp aku mcm pelik gak la. kenape BE ade smpi 10 tp pendapatan tak seberapa? err. bunyi mcm komplen and tak bersyukur la pulak yer? huhuhu. ape pendapat korang ye? aku pun tak tau nak tanye mcm mana. cube tgk gmbr kat bawah nih.

malu nak show current earning tu. huhuhu.

kan ade 10 BE tu. tp semuanye main sen2 jer. ade 1-2 je yg dah jadi ringgit. tu pun main 1-2 ringgit jer. pastu CTR tu ape ek? aku tak paham la. sape bleh eksplen? hehehe.

p/s: dah lama nak tanye, baru hari nih tergerak. huhuhu.

Thursday, November 11, 2010

2nd Monthiversary

assalamualaikum.

hari ini genaplah 2 bulan usia perkahwinan kami. dan lebih menggembirakan kerana kami sedang menghitung hari usia kandungan isteri ku yang pada hari ini telah berusia 7 minggu 1 hari. alhamdulillah, syukur kepadanya kerana dikurniakan rezeki secepat ini. semoga rumahtangga yg kami bina ini akan berkekalan dan dirahmati olehNYA, insyaALLAH.

skema tak ayat kat atas? hehehe. jangan marah ek. bukan selalu buat ayat ayat cinta mcm tu. hehehe. kepada isteriku, Shamsiah binti Mat Seman, selamat ulang bulan perkahwinan kita yang kedua. terima kasih kerana menjadi isteri yg sangat penyayang dan terbaik untuk diriku. I will always love you.


p/s: sekali sekala berjiwang di khalayak ramai. hehehe.

Tuesday, November 9, 2010

Imbasan Pertama

assalamualaikum.

walaupun agak terlewat, aku tetap nak tunjuk jugak gambaran pertama bakal cahaya mata kami. usia kandungan masa discan ialah 5 minggu 5 hari. usia kandungan sewaktu entri ini ditulis ialah 6 minggu 6 hari. usia kandungan sewaktu anda membaca entri ini, sila lihat ticker di bahagian atas page ini. heheheh.

nampak ke?
itu saja yg ingin ku kongsikan kali ini. hati gumbira. =)

p/s: isteri semakin ok walaupun ade loya2 and muntah2 lagi. =)

Tuesday, November 2, 2010

Musim banjir dah tiba

assalamualaikum.

negara kita nih mmg sering mengalami bencana alam yg satu nih. smpikan dah jadi musim la. bila hujung tahun je mesti org dah alert dah pasal musim banjir dah dekat. kadang2 tu smpi 2-3 gelombang sbb banjir pastu surut pastu banjir balik. huhuhu.

petang tadi baca Pesanan Khidmat Masyarakat dari Encik Faizal Sky0ne berkenaan persediaan menghadapi banjir. so, kepada mereka2 yg rasa2 akan terkena tempias musim banjir nih boleh la rujuk blog beliau sebagai salah satu sumber rujukan. hehehe.

memandangkan tempat kerja aku nih pun ade gak tempias2 berkaitan pengurusan banjir nih, so aku pun nak kongsi la sikit berkenaan laman web atau nombor yang boleh dihubungi untuk mengetahui status terkini keadaan banjir nih.
  1. e-Bencana Alam (JKR) - maklumat terkini bencana terutamanya maklumat berkaitan jalan/laluan yang terlibat dengan bencana alam
  2. Info Banjir (JPS) - maklumat paras air sungai dan paras hujan di setiap negeri
  3. Ramalan Cuaca (JMM) - ramalan cuaca seluruh negara
  4. eBanjir (Kelantan) - maklumat terkini tentang taburan hujan, aras air sungai, keadaan lalu lintas dan pemindahan mangsa banjir bagi negeri Kelantan
ini antara yg aku rujuk setakat nih. selain tu, boleh jugak rujuk/telefon balai2 polis tempat tu ataupun IPK Negeri terus. no telefon? rujuk laman web PDRM. sampai ke no telefon and alamat pondok polis pun ade. hehehe.

sekian, terima kasih.

p/s: nasib baik la putrajaya tak dilanda banjir kan? hehehe

Kenape marah RON97 naik?

assalamualaikum.

td aku dgr berita bahawasanya minyak RON97 naik 5 sen. status kat facebook dan byk entri blog ckp pasal perkara nih? betul ke? aku tak aware plak pasal bende nih sbb aku mmg tak pakai pun minyak RON97 tu. tapi.....

kenape nak marah kalau ye pun minyak RON97 tu naik? kan dulu kerajaan dah umum yg harga minyak RON97 tu diapungkan ikut harga pasaran semasa dunia. kalau harga pasaran naik, maka naiklah jugak harganya di Malaysia. takkan tak paham kot. harga RON95 je yg disubsidikan sepenuhnye. RON97 mmg akan berubah ikut pasaran. itu yg aku paham la. tak tau la klu selama nih pemahaman aku tu salah. huhuhu.

aku bukan la nak menegakkan benang yg basah atau nak menunjukkan aku nih pro mana2 pihak. tp pk2 sendiri la. klu dah tau minyak tu mahal, pakai je la RON95. bersubsidi dan tetap harganya. esok2 kalau RON97 tu turun, pakai la balik.

p/s: beli kete mahal2, takkan nak pakai RON95 je kan? ape class?!! huhuhu

Monday, November 1, 2010

Quick update: 5 minggu 5 hari

assalamualaikum.

baru pg td aku blog pasal wife aku kene masuk ward. tghari nih dapat tahu yg dia dah boleh kuar ward hari nih. maybe petang nnt. alhamdulillah. xde ape yg serius sgt. tp doktor pesan suh makan byk sket sbb baby nmpk tak cukup besar utk usianye skrg.

5 minggu 5 hari! itu usia baby kami hari nih. pagi td wife aku pegi scan sekali lagi and sekali lagi aku terlepas peluang nak tgk baby kami. hopefully next time dapat tgk sendiri. huhuhu.

p/s: syukur alhamdulillah.

Isteriku pulak masuk ward

assalamualaikum.

alhamdulillah, pada tanggal 19 Oktober lalu isteriku telah disahkan mengandung. happy giler kami masa tu. namun, sejak itu jugak isteriku selalu tak sihat. biasalah org mengandung. anak pertama pulak tu. setakat loya2 and rasa nak muntah tu org kata biasa la.

tp lama kelamaan aku makin risau tgk keadaan dia. apa yg dimakan semuanya keluar balik. dia cuma boleh minum air kosong je. bila bawak gi klinik, doktor ckp demam and sakit biasa je sbb mengandung. so doktor bagi ubat and vitamin je.

hari sabtu baru2 nih makin teruk plak. sakit kepala dia menjadi2. hari ahad pagi tu dia makan ubat pun muntah balik. so aku pujuk dia pegi hospital. kene masuk air sbb doktor kata dia dehidrasi. buat urine test and doktor ckp ade kuman. thats why dia kene tahan kat wad.

oleh kerana dia dimasukkan ke wad obstetrik, aku tak boleh tunggu. peraturan wad. so malam td 1st time la tdo berasingan sejak kawin. kesian isteriku. dah la sakit. kene tdo sorang plak tu. huhuhu.

harap2 tak lama la dia kat wad tu. nih baru dapat msg dari dia. doktor dah test urine lagi and urine dah ok. takde kuman dah. so boleh kurangkan masuk air and hopefully balik cpt. =)

p/s: waktu dalam emergency ward smlm, doktor dah scan baby kami. tp aku tak dpt tgk lg. huhuhu.

Friday, October 29, 2010

Ayahanda dah pulang

assalamualaikum.

hari rabu yang lalu ayahanda dah dibenarkan keluar dari hospital. skrg nih ayahanda tinggal di rumah aku di kajang. aku dan adik beradik yg lain bekerjasama menjaga ayahanda sbb dia masih belum boleh bergerak sendiri atau pun bercakap. masih lagi belum boleh makan. hanya minum susu yg dimasukkan melalui tiub setiap 3 jam. harga susu tu plak boleh tahan mahal nye. RM39.90 untuk 400gram dan RM74.50 untuk 900gram. tak tau la smpi bila kene bagi susu tu. susu tu pulak khas untuk pesakit diabetes. Nestle Nutren for Diabetics. 

masa discaj hari tu, doktor ada bagi ubat. bekalan ubat untuk 2 bulan. ada lebih kurang 7 jenis ubat dan 2 jenis suntikan insulin. setakat nih aku ngan adik lelaki aku yg bagi suntikan tu. dgn bekalan ubat byk mcm tu, mmg kene disiplinkan masa utk bagi ubat2 tu sbb tak nak keadaan ayahanda bertambah buruk. akan cuba sedaya upaya untuk pulihkan dan buat ayahanda rasa selesa.

p/s: tgh tunggu nak dapatkan tilam angin dan suction machine dgn bantuan dari hospital.

Friday, October 22, 2010

Ayahanda jatuh sakit

assalamualaikum.

dah lebih seminggu aku tak update blog nih. sbb busy. hari nih dah hari jumaat. dah nak masuk weekend dah pun. baru ada masa sket nak update. actually skrg nih aku kat hospital. temankan ayah aku yg kene admit kat sini since last saturday.

sabtu lepas, bonda call aku lebih kurang jam 0830. bonda cakap ayahanda jatuh. tp bonda nak bawak pegi klinik dulu. smpi kat klinik. doktor suruh bawak pegi hospital sbb katanye dah ada tanda2 nak kene stroke. bonda pun bawaklah ayahanda pegi hospital. Hospital Rompin nak refer kes ayahanda ke hospital Kuantan. tp aku tak bagi. aku suh bonda mintak doktor tu buat surat refer je. aku nak balik bawak ke Hospital Putrajaya.

aku gerak dari kajang lebih kurang jam 1030 dan smpi di kampung lebih kurang jam 1415. aku tgk tekanan darah ayahanda sgt tinggi. lps nurse bagi kebenaran utk balik, aku bawak ayahanda balik umah dulu utk berkemas. kami bertolak dari kampung lebih kurang jam 1630 dan smpi di Jabatan Kecemasan Hospital Putrajaya lebih kurang jam 2030. terus buat scan otak dan kene admit ke wad.

bahagian kanan badan ayahanda sangat lemah. doktor kata ada darah beku di otak. tp itu kesan dari stroke pada 2008. tp tekanan darah sgt tinggi dan kencing kotor/berkuman. skrg ni ayahanda hanya minum susu yg dimasukkan melalui tiub je. mula2 dulu nurse yg bagi minum. then nurse ajar bonda. aku dan adik2 tgk jer. skrg nih semua dah boleh bagi sendiri susu tu kat ayahanda.

doktor ckp, once darah ayahanda dah stabil and kencing dia dah kurang kuman, ayahanda dah boleh balik umah. so, dia suruh prepare la apa2 yg patut kat rumah tu. dia suggest utk beli tilam angin. tilam nih boleh elakkan luka kat badan akibat terlalu lama berbaring. so skrg nih aku tgh survey2 tilam angin tu dan jugak kerusi roda utk ayahanda. kalau sape2 ada info, boleh la tlg kongsikan dgn aku yer.

kepada rakan2 dan sedara mara yang datang menziarah, terima kasih banyak2 ku ucapkan.

p/s: semoga Allah mempermudahkan urusan kami sekeluarga. amin.

Tuesday, October 12, 2010

1st Monthiversary

assalamualaikum.

actually dah lepas. tp nak post jugak. dan actually aku dah mention dalam post aku dah tua sblm nih. tp nak jugak buat post sendiri.

pada tanggal 11 Oktober 2010, genaplah sebulan perkahwinan aku dan isteri. kepada isteriku, Shamsiah binti Mat Seman, Selamat Ulang Bulan Perkahwinan yang pertama. semoga ikatan kasih sayang ini kekal hingga ke akhir hayat dan abadi selamanya.

p/s: one month had passed, another lifetime to go. =)


Monday, October 11, 2010

aku dah tua

assalamualaikum.

pic from google search
hari ini, tanggal 11 Oktober 2010, genap lah usia ku yang ke 27 tahun. dah tua dah aku. alhamdulillah, syukur kepada Yang Maha Esa kerana memanjangkan usiaku buat sehari lagi.

pada usia 27 tahun ini, kali pertama menyambut hari lahir sebagai seorangs suami. betul2 sebulan selepas melangsungkan perkahwinan. buat isteriku yg tercinta, I will love you till the end of my life.

terima kasih kepada semua kawan2 yg meng'wish' birthday aku melalui facebook dan sms. terima kasih atas ingatan dan doa2 kalian. aku amat2 menghargainya.

apa aku nak untuk birthday ini? hmmm. tough question. rasanya aku cuma inginkan kebahagiaan dalam hidup bersama isteri dan keluarga. semoga kehidupan kami dirahmati dgn kasih sayang dan dan kemurahan rezeki yang berpanjangan. amin.

p/s: doa kalian juga hadiah yg bermakna buatku. TQ. =)

Friday, October 8, 2010

Proton panggil balik Gen2 dan Neo

assalamualaikum.

kalau korang memiliki kereta Proton Gen2 atau Satria Neo, korang mungkin perlu baca berita ini. aku cedok terus dari sumbernye. malas nak komen byk. hehehe.
 

Kerosakan dikesan pada komponen 'clock spring' 15,911 unit keluaran 2004 hingga 2008

KUALA LUMPUR: Proton Holdings Bhd (PROTON) memanggil semula kereta Gen2 dan Satria Neo yang dikeluarkan di antara 2004 hingga 2008 disebabkan kerosakan pada komponen 'clock spring' yang mungkin boleh menjejaskan keselamatan.

Pengarah Urusan Kumpulan PROTON, Datuk Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir, berkata komponen terbabit menyambungkan beberapa suis dan beg udara kepada peralatan seperti radio, hon dan kawalan ‘cruise’.
Katanya, ujian rutin mengenal pasti kerosakan pada ‘clock spring’ menyebabkan bunyi geseran dalam stereng, hon berbunyi atau lampu kereta terpasang sendiri, kerosakan suis kawalan audio dan dalam kes lebih serius boleh menyebabkan pelepasan beg udara di bahagian pemandu.

Beliau berkata, panggilan sukarela itu adalah sebahagian daripada program jaminan kualiti global Proton membabitkan 15,911 unit atau dua peratus daripada 660,000 unit kereta yang dikeluarkan dan dijual dalam tempoh berkenaan.

“Meskipun bilangannya kecil, keselamatan pelanggan kami sangat penting dan kami memohon maaf berikutan masalah itu.

“Kami berharap pelanggan memahami bahawa panggilan semula ini perlu untuk memastikan keyakinan berterusan terhadap keselamatan dan prestasi kenderaan mereka,” katanya dalam satu kenyataan di sini semalam.
Pemilik kenderaan yang terbabit boleh menghubungi mana-mana pusat servis Proton yang sah untuk membuat temu janji bagi mendapatkan pemeriksaan percuma.

Semua kos buruh dan peralatan yang berkaitan penggantian ‘clock spring’ akan disediakan tanpa caj di pusat sah Proton di seluruh negara.

Proton akan menghantar surat kepada pelanggan yang terbabit untuk memaklumkan mereka mengenai perkara itu.

Pada masa sama, Proton membuka laman web khusus, www.protonaftersales.com untuk membantu pelanggan menyemak tahun pengeluaran kenderaan masing-masing.

Sumber: Berita Harian Online

p/s: aku rasa ini first time berlaku pada proton. sebelum2 nih tak penah ade masalah ke??

Thursday, October 7, 2010

Sukan Komanwel: Hari ke 5

assalamualaikum.

sedar atau tak, sukan komanwel sedang berlangsung sekarang di New Delhi, India. hari nih dah masuk hari ke elima dan ketika entri ini diterbitkan (chewaahh), Malaysia menduduki tangga ke 5 dengan 3 Emas, 5 Perak dan 3 Gangsa.
Pingat Emas Malaysia disumbangkan oleh Amirul Hamizan Ibrahim (angkat berat), Aricco Jumitih (angkat berat) dan Josiah Ng (lumba basikal trek - keirin).

Pingat emas Josiah agak kontroversi kerana pingat emas itu sepatutnya milik Azizulhasni yg dibatalkan penyertaan setelah dibantah oleh kem New Zealand. Azizul dikatakan menghalang pelumba lain ketika membuat pecutan.

Pasukan badminton Malaysia layak ke suku akhir sebagai juara kumpulan dan akan cuba mempertahankan pingat emas yang dimenangi di Melbourne 4 tahun lalu. Malaysia akan menentang New Zealand di peringkat suku akhir hari ini.

Pasukan memanah recurve lelaki dan wanita Malaysia layak ke separuh akhir. Malaysia turut melangkah ke separuh akhir compound berpasukan wanita. Pasukan compound lelaki tewas di suku akhir.

Pasukan hoki lelaki tewas 1-4 di tangan Pakistan malam tadi. Pada perlawanan pertama, Malaysia turut tewas 2-3 di tangan India. Malaysia perlu menang ke atas Scotland dan Australia selepas ini untuk menghidupkan peluang ke separuh akhir.
Hoki wanita pula akan menentang Wales hari ni. Menang 3-2 dgn Kanada tapi tewas 0-5 kepada New Zealang sebelum ini. Selepas Wales, Malaysia akan menentang England. Malaysia perlu menang untuk layak ke separuh akhir.

p/s: nnt kalau rajin aku update lagi. hehehe.

Tuesday, September 28, 2010

Penat

assalamualaikum

aku masih lagi kepenatan. dari sblm raya sampai lah sekarang. penat mengemas rumah dan penat memandu. mengemas rumah di kelantan dan pahang. pastu balik ke sini, mengemas rumah kat sini plak. smpi hari nih pun tak abis kemas lg. pasal driving lagi la pulak. kelantan ke pahang, pahang ke kajang. pastu weekend hari tu pegi JB plak. perghhh. letih siot. skrg nih weekend takleh rehat sgt. maklumlah musim raya. ade je jemputan ke mana2. klu tak dtg nnt takut dikata sombong plak. huhuhu. 

image from google

weekend nih nak gi umah kakak ipar kat rawang. maybe overnight kat sana. hari ahad ade member kawin kat sunway. insya Allah pegi kot. tgk keadaan mcm mana. kepada yg ade menjemput aku tu, sori la klu aku xdpt dtg. keletihan tahap maksima. huhuhu.

cuti tahun nih ada lagi 14 hari utk dihabiskan. rasa mcm nak cuti nak gi pra honeymoon tp wife xde cuti plak. huhuhu. so, klu aku cuti pun duk umah sorang2 jer. klu tak tahan sgt penat nih, maybe aku cuti gak kot. duk umah pun duk umah laa. huhuhu.

p/s: segan nak jemput org dtg rumah sbb rumah bersepah lg. huhuhu.

Saturday, September 25, 2010

Kawan Kawin Kawan

assalamualaikum.

hari tu aku kawin pada hari raya kedua. majlis kenduri plak pada raya ke-3 dan ke-7. hari ni, raya ke 15. member aku plak nak kawin. sahabat dunia akhirat. salah seorang JMD. Layzree Nick. tahniah untuk anda. kepada tuan pengapitnya, encik Faizal Sky0ne, gud luck with all the tolls. hahaha. semoga cepat la smpi giliran mu pulak.

aku jenis yg jarang pegi kenduri. boleh kira berape je majlis kenduri yg aku penah attend. selain yg saudara mara la. itu klu tak dtg mmg nak kene leteran mak aku la. hehehe. setakat org kampung je mmg jarang la aku pegi. klu ada kawan2 yg jemput, aku cuba sedaya upaya untuk hadir tp selalunya keadaan tak mengizinkan. bukan sengaja tp kebetulan. klu aku dpt hadir kenduri tu kira satu keajaiban la jugak. hehehe. 

kali ni lain sket rasa sbb kali pertama pegi kenduri dgn isteri aku. kali pertama sbg sepasang suami isteri. sblm nih pernah pegi kenduri yg sama. tp pegi asing2. duduk pun meja jauh2. masa tu kenduri seorang JMD jugak, Encik Uzairizal a.k.a Zuzu, yg sekarang nih dah bergelar bapak org. huhuhu. so, untung la ko Layzree sbb kenduri ko yg pertama kami hadir bersama2 nih. hahahaha.

ini la rupa bakal pengantin [image cilok dari blog pengantin. hehehe.]
Layzree nikah hari nih. tp kami tak smpt nak hadir. tghari nih baru nak gerak ke JB. tdo umah pakcik aku kat skudai mlm nih. insya Allah esok akan berkonvoi bersama rombongan pengantin lelaki. tmpt berkumpul dan masa akan dibincangkan kemudian bersama tuan pengapit dia. hehehe. 

p/s: tahniah sahabat dunia akhirat!!

Friday, September 24, 2010

Cerita Kawin

assalamualaikum.

bukan senang nak kawin sbnrnye. byk dugaan yg datang melanda. tp itu semua adalah cubaan dan rintangan yg perlu dihadapi dgn redha. cerita kawin aku jugak penuh suka duka.

2 hari sblm raya, aku eksiden sekali lagi. kali ini dgn sebuah motosikal. memula nak settle sendiri jer. aku bayar la repair moto dia. dlm RM80. pastu dia nk mintak RM300 untuk kecederaan dia. aku nak bawak dia gi klinik tp dia tak nak. so dia pegi sendiri. dia tunggu aku dtg. aku ajak member aku. member aku nih pulak ajak lg 2 org member dia. dua2 polis berpakaian preman. pendek cite, dia nak RM50 utk settle. rupa2nye dia takut ngan polis tu. polis tu bgtau aku budak nih selalu kuar masuk balai. mat pit. huhuhu. kete aku kemek sblh kanan plak. adui. smpi skrg tak gi buat lagi. hmmm.

itu satu part. yg ni part nikah plak. memula dulu pak imam dah setuju nak dtg umah. menikah lepas maghrib. tp last2 minit dia cancel plak. dia suh gi nikah kat surau sbb ade 4 pasangan nak menikah pada hari tu. so, dia nak buat semua kat surau. senang keje dia. first come first serve. bincang punye bincang. last2 kitorang serbu surau tu kul 6.30 ptg. tok imam yg umah kat sblh surau tu pun tgh mandi agaknye masa kitorang smpi. huhuhu. so aku la yg pertama dinikahkan. tp lps selesai tu, tak nampak pun bayang pengantin lain. hmmm. diorang on the way kot. takkan la tok imam nak menipu, kan? hehehe.

seterusnya part yg agak menyayatkan. hari kenduri tu, kereta pakteh aku hilang. hilang kat parking homestay yg kami duduk tu. kereta wira aeroback jugak yg dicurinya. walhal sebelah menyebelah tu ade kete BMW ngan sentra lg. hmmm. aku serba salah jugak la. kete dia ilang sbb dtg kenduri aku. tp aku tak mampu nk buat ape2. diorang gi buat report je la. nasib baik ade anak sedara dia yg tinggal dekat2 situ bg pinjam kan kete utk diorang balik. smpi skrg masih tiada berita pasal kete tu. hmmmm.

lagi satu ni berlaku kat umah mentua aku plak. malam lepas kenduri tu baru sedar rupanye purse kakak ipar aku kene curi. dan pencuri tinggalkan handbag curi org lain kat umah tu. purse kakak ipar aku nih plak dijumpai di sebuah rumah yg dimasuki pencuri di Kota Bharu. bila pegi balai polis, baru la tahu kisah sbnrnye. ade satu kumpulan pencuri (1 pompuan, 2 lelaki) dtg mencuri di majlis kenduri kawin. yg lelaki tunggu dlm kete. yg pompuan masuk umah. yg pertama berlaku di kuala krai. handbag yg dicuri di kuala krai, ditinggalkan di machang (umah mentua aku). purse yg dicuri di machang pulak ditinggalkan di kota bharu. tp rumah yg di kota bharu tu umah seorang ASP dari Bukit Aman. dia yg cam pencuri tu. hmmmm. kakak ipar aku tu cuma kehilangan duit RM400. IC dan kad2 lain semua dpt balik. hmmm. mcm2 kan?

last but not least kat umah aku sendiri la. tekanan air rendah. smpikan mak aku terpaksa sewa 1 tangki besar dgn JBA. tu pun tak cukup. malam sblm kenduri, aku tumpang mandi kat bilik hotel member aku yg dtg dari KL, Ryco & Fendiz. hari kenduri tu pulak, pagi2 smpt la mandi kat umah. tp tghari sblm bersanding tu, aku pegi mandi kat masjid. kelakar la pulak rasanya. hahahaha. penah ke pengantin mandi kat masjid sblm bersanding? huhuhu.

itulah kisah di balik tabir perkahwinan aku dan isteri. mcm2 kan? hehehe.

p/s: panjang plak entri nih. layan kan aje la. huhuhu.

Thursday, September 23, 2010

Cerita Raya

assalamualaikum

hari nih hari kedua aku kerja setelah hampir 2 minggu bercuti. tp mood nak keje masih tiada. masih mood bercuti. penat berkenduri tak ilang lagi sbnrnye. sgt2 penat dan keletihan.

tp nk update sket la blog yg dah lama terbiar nih. memula nk citer pasal raya dulu. raya tahun ni lain daripada yg lain. mmg la lain sbb aku kawin time raya. huhuhu. punya la tak igt pasal nak raya smpikan aku terlupa bawak balik baju raya. aku bawak balik baju nikah jer. huhuhu. kesudahannye, aku pakai baju melayu ayah aku yg bbrp tahun lepas dgn kain pelikat jer. aku sorang warna biru sedangkan famili aku semuanye tema purple. hehehe.

one blue in purples. hehehe
ptg raya tu terus bertolak ke kelantan. sbb majlis nikah akan berlangsung pada hari raya kedua. so, lps solat hari raya tu smpt pegi bbrp buah rumah jer. takde org smpt dtg beraya ke rumah pun. huhuhu. sbb tu la raya aku tahun nih lain daripada yg lain. hehehe.

p/s: muka ada senyum. gmbr terakhir bersama famili sblm mengakhiri zaman bujang. hehehe.

Saturday, September 11, 2010

Today is the day

assalamualaikum.

hari ini, 11 September 2010 bersamaan 2 Syawal 1431H, adalah harinye. hari ape?? hari nih hari sabtu. hari raya kedua. hari aku akan menamatkan zaman bujang aku yg penuh gilang gemilang. heheheh. yg penuh suka dan duka sebenarnya. hehehe.

insya Allah malam nih aku akan dinikahkan dengan cik tunang. smlm aku bertolak dari pahang lebih kurang jam 4 petang. tunggu pakcik aku di Ceneh Baharu selama hampir 2 jam. maka kami pun sampai lah di kelantan lebih kurang jam 2.30 pagi. huhuhu. pagi nih takde ape sgt2. rehat2 jer. ada la masalah sket tp insya Allah harap2 semuanye berjalan lancar.

esok kenduri di sini. di machang, kelantan. kenduri di pahang pada 16 September. harap2 semuanye berjalan lancar. doakan kami yer. terima kasih. Selamat hari raya, maaf zahir dan batin.

p/s: tak sabar tapi nervous. huhuhu.

Tuesday, September 7, 2010

Resipi kuih raya


Assalamualaikum...ini lah gmbr buku resipi kuih raya yg mak aku guna dr dulu smpi skrg..sejak aku kecik dulu mak aku duk guna buku ni la smpi skrg...dah nak reput dah pun...heheh

Thursday, September 2, 2010

ready to go??

assalamualaikum.

sumber: uncle google
hari nih hari last aku kerja sblm bercuti lebih kurang 2 minggu setengah. heheheh. klu smlm aku main game je dari pagi smpi ke petang, hari nih pun lebih kurang sama je kot. maklumlah dah takde mood nak cuti. dah banyak mood nak cuti, nak raya and nak kawin. heheheh. mcm tak caya je dah nak kawin. semoga dipermudahkan segalanya utk aku dan cik tunang.

skrg cik tunang ade kat kampung. terpaksa balik sbb ayah dia sakit dan dimasukkan ke hospital. sepatutnye dia cuti next week. so nnt dia kene masuk keje balik pastu baru start cuti semula. harap2 ayah dia bertambah sihat. insya Allah.

p/s: selamat bercuti kepada semua.

Tuesday, August 31, 2010

Iftar with JMD



assalamualaikum..

hari nih berbuka puasa bersama2 rakan2 JMD. ade bbrp org xdpt join sbb ade komitmen lain. so aku, Faizal Sky0ne, Layzree and RyCO je available. kami ke bazar ramadan kat blkg PKNS Bangi je. pastu balik berbuka di rumah Faizal. inilah hasil penjelajahan kami. utk 4 org mkn kira ok la kan? hehehe.

yg dlm mangkuk tingkat tu special utk tuan rumah. nasi ayam kasih syg. hehehe.

p/s: aku beli nasi kerabu ngan tepung pelita jer. oops. dgn ais krim soda tu. hehehe.

[Pics] Otak Masak Kurma

assalamualaikum.

Disclaimer: Gmbr yg akan dipaparkan mungkin memualkan dan agak meloyakan bagi sesetengah individu. Pemilik blog ini tidak bertanggungjawab atas sebarang malapetaka atau bencana yang berlaku jika pembaca melihat gmbr2 di bawah. View at your own risk. TQ.

last saturday aku ada cakap pasal juadah yang mak aku masak. otak lembu masak kurma. one of my favourite. actually pakcik aku yg request mak aku masak lauk tu. dia sanggup dtg dari JB sbb nak makan. susah nak dapat kat tempat lain. and aku tak sure resipi ni berasal dari negeri mana. mak aku belajar ngan mak dia [nenek aku la]. arwah nenek aku nih asal org Singapore. tapi arwah datuk aku plak orang kedah. so, aku tak sure la dari mana asal lauk nih. ni gmbr Otak Masak Kurma tu.

look delicious?? trust me it is!! hehehe.
aku igt nk tunjuk gmbr otak mentah tu. sblm dibersih dan dimasak. tp nnt takut ade org tak selera makan plak klu tgk. sbb tu aku letak disclaimer kat atas tu. hehehe. so, gmbr otak tu akan aku letak at the end of this post. berikut adalah gmbr juadah berbuka puasa di kampung pada hari sabtu yg lalu.

banyak tak? sekali sekala. hehehe
sekian sahaja utk kali ini. terpaksa ckp sekian supaya korang tau ni dah nak sampai hujung post. hehehe.

p/s: again, view at your own risk. tq.
.
.
.
.
.
.
.
.
otak lembu. klik utk tumbesaran.