Saturday, June 19, 2010

why big teams stumble in world cup

assalamualaikum.

spain kalah 0-1 kepada switzeland
france kalah 0-2 kepada mexico
england seri 0-0 dengan Algeria

apa masalahnya? himpunan player2 yang team2 nih ada antara yang terhebat dan terbaik. tapi kenape diorang boleh kalah kepada team yang rankingnye lebih teruk daripada diorang? nasib ke? well, we made our own luck. hehehe.

ok. ini satu lagi pandangan peribadi aku. kekalahan (dan keserian) team2 nih adalah kerana tactical deployment yg tak bape berkesan. so, salah coach la kan? hehehe.

aku amik contoh spain dulu. del bosque guna formation 4-5-1. busquets sbg defensive midfielder, xavi dan xabi sbg center mid yg menggerakkan permainan spain, david silva sbg winger dan iniesta sbg fake winger. kenape? sbb iniesta selalu potong masuk dalam. silva plak akan tgk kedudukan iniesta. klu iniesta kat kiri, silva pegi kanan dan begitu la sebaliknya. pada aku, taktik ni tak sesuai dipraktikkan. klu nk main sorang striker, kene ada 2 true winger mcm navas dgn pedro. baru la boleh feed villa yg main sorg2 kat atas tu. atau pun main sorg attacking mid yg support villa. villa takleh main sorang2 kat atas tu. nnt dia tension xdpt bola. tu yg dia main solo tu. sbb dia terpaksa turun ke mid utk dptkan bola. pada aku, spain lebih sesuai main 4-4-2 atau 4-4-1-1.

france pulak kalah sbb byk sbb. hehehe. aku tak tgk sgt game nih so aku komen berdasarkan citer dari member dan pembacaan aku. kenape raymond domenech tak bawak karim benzema dan samir nasri padahal diorang antara top performer dgn club diorang? kenape domenech tak start dgn thierry henry padahal gol 'hand-ry' lah yg melayakkan france ke world cup? kenape henry tak main padahal dia adalah captain france? evra cuma vice captain je. (sila betulkan klu aku silap). kenape evra beria menafikan ada disharmony dlm kem france? aku rasa mmg ada yg tak kene ngan france nih. masalah dalaman la nih. dgr citer most player france tak suka yohann gourcuff and gallas. aku tak tau kenape. klu korang tau, sila la bgtau. dari segi tactical plak, kenape letak ribery blkg striker padahal ribery diketahui lebih effective di bahagian winger? dan kenape letak anelka sbg right winger padahal dia seorang striker berbisa? govou?? tak bagus mana pun. kenape dia boleh main tapi henry tak main? aku syak nih personal problem raymond domenech. harap2 laurent blanc dpt selesaikan isu2 nih lps wc nnt.

england. bukan team favourite tapi team yg popular. mungkin yg paling popular. kenape? maybe sbb keglamoran EPL itu sendiri. masa game england lawan algeria nih pun aku rasa tactical capello tak bape berkesan. england ade 3 center mid yg power gila. gerrard dan lampard serta gareth barry. tapi barry lebih kepada defensive midfield manakala gerard dan lampard adalah attacking midfield. striker england yg betul2 da bomb cuma rooney jer. yg lain suam2 kuku jer. aku tak bape setuju bile capello letak gerrard main left wing than rooney support heskey. pada aku, heskey patut dikorbankan dengan meletakkan joe cole sbg left wing. lampard dan gerard sbg attacking mid yg bergilir2 support rooney sbg lone striker. aaron lennon atau shaun wright philip should stick to the right wing. so, the best formation for england adalah 4-5-1.

itu lah pandangan aku ttg 3 team nih. team germany aku tak komen sbb aku tak tgk game lawan serbia. lg pun aku rasa tactically diorang takde masalah. diorang kalah sbb main 10 org and podolski miss the penalty.

ulasan aku nih berdasarkan prinsip yg aku guna iaitu use your best player at their best position. hehehe.

sekian, terima kasih.

p/s: pengaruh FM pun ade gak sket2 nih. hehehe.
Post a Comment