Friday, August 20, 2010

Juadah pilihan kala ramadan

assalamualaikum.

setiap kali ramadan, pelbagai jenis juadah akan muncul di bazar2 ramadan yang kadang2 tidak kedapatan di bulan2 lain. hehehe. dan selalunye kite akan bertanya kepada diri kita sendiri, "ape aku nak makan hari ni ek?" huhuhu.

dulu aku pun mcm tu. tp skrg dah tak berape mcm tu dah. skrg nih aku terjah je bazar ramadan dan aku beli je ape yg aku rasa nk mkn. tp satu jenis je. klu aku rasa nk mkn kuih, aku beli kuih je la. huhuhu. bukannye diet, tp tak nak membazir. hehehe. tp klu aku jumpa 2 jenis kuih nih, mmg confirm aku beli pastu aku tak cari bende lain dah. insya Allah. hehehe. iaitu:

kuih tepung pelita; dan
talam ubi.

tepung pelita lebih mudah dicari berbanding talam ubi. penah suatu hari di bulan ramadan yg aku tak igt tahun bile, smpi ke senawang aku cari talam ubi nih. sbb ada member aku ckp kat situ ade jual talam ubi yg best. tp time aku pegi tu la makcik tu tak jual plak. huhuhu. klu korang tau kat mana ada jual talam ubi yg best, bgtau aku ye. klu boleh yg dekat2 lembah kelang dah ler. hehehe.

walaupun tepung pelita lebih mudah ditemui, aku memilih gak. aku cuma akan beli yg dibuat dlm daun pisang mcm gmbr kat atas je. klu yg dlm daun pandan (ye ke daun pandan) tu mmg aku tak beli la. sbb tak nampak asli kot. huhuhu.


p/s: smlm beli talam ubi tu tapi tak sedap pun. kecewa. huhuhu.
Post a Comment