Tuesday, August 10, 2010

Ramadan o Ramadan

assalamualaikum.

hari nih tak leh puasa sunat. sbb hari nih nak tgk anak bulan ramadan. hari nih hari last utk bersarapan pagi. hari last utk berlunch atau berbrunch. hari nih hari last utk makan dan minum di siang hari. insya Allah semua umat Islam akan mula berpuasa esok. klu esok jadi puasa, malam nih dah start solat sunat terawih. so, kat mana nak solat malam nih? kat umah? kat surau? atau kat masjid? hehehe.
imej hasil 'google'an

kepada semua umat Islam, Selamat Menyambut Ramadan Al - Mubarak. semoga ramadan kali ini lebih baik dari yang lepas. sama2 kita perbaiki amalan semoga mendapat lebih keberkatan. bab bukak puasa tu jgn la gelojoh sgt. berpada-pada la kita ye. bulan puasa 30 hari. so, rotate la juadah tu setiap hari. jgn hari pertama dah nak beli semua. membazir tu. hehehe.

jgn malas bangun sahur. bangun sahur tu kan sunnah. dapat pahala. dapat berkat. klu malas sgt nk masak or nak kuar cari mkn, bangun minum air seteguk dua pun cukup la. amik berkat. heheheh.

kepada para wanita yg tak boleh nak puasa, sorok2 la sket ketidakbolehan berpuasa anda itu. jgn la berbangga dgn ketidakbolehan berpuasa anda itu. jgn la makan atau minum di tempat terbuka atau tempat yg orang boleh nmpk. hormatilah orang lain yang berpuasa. hehehe.

kepada yang rajin pegi klinik atau hospital pada bulan puasa, kurang2 kan lah. org gastrik skrg pun dah boleh puasa. itu doktor yg ckp ye. ade kuar tv pun hari tu. so, jgn la mencari alasan yg tak baper munasarawak utk tinggalkan puasa. sesungguhnya org yg meninggalkan satu hari puasa ramadan tanpa alasan yg sah, takkan dapat menggantikannya walaupun dia berpuasa selama satu tahun. na'uzubillah.

akhir kata, selamat berpuasa, selamat berbuka, selamat berterawih, selamat bersahur dan selamat semuanya, insya Allah.
Post a Comment