Saturday, July 10, 2010

enam puluh sen utk sekeping surat?

assalamualaikum.

td ade buat blog hopping and tersinggah kat blog Ann Frendly. baca pos dia pasal tarif baru pos. then baru aku teringat sumting. actually pasal tariff baru nih la. aku rasa tak ramai yg tau sbb tak dihebahkan pun. aku rasa la. ke sbb aku jarang berurusan di pejabat pos maka aku tak tau pasal tariff baru nih? huhuhu

apa2 pun, aku tau pasal tariff baru nih last week. exactly on 1 julai 2010. masa tu aku nk pos surat and nak beli sampul pos ekspress. so aku pegi la ke pejabat pos (takkan nk gi pejabat kadi plak kan? hehehe). aku tgk tertampal poster besar2 pasal tariff baru pos nih. maksudnye lps nih klu nk pos surat biasa pun kene pakai setem 60 sen. dulu 30 sen je. pastu ade naik 50 sen ek? aku pun tak perasan. last time aku post surat pakai setem 30 sen je. tahun bile ntah. 2 tahun lepas kot. skrg dah 2 kali ganda. so tahun nih kad raya pakai email je lah ye. jimat kos. heheheh.

jadual kat bawah nih aku C&P daripada laman web Pos Malaysia. kalau korang nak senarai lengkap tarif2 pos yg lain, sila la ke sini.


KADAR POS DOMESTIK
Berkuatkuasa mulai 1 Julai 2010
KategoriBeratKadar Pos (RM)
Mel Standardsehinga 20 g0.60
Lebih 20 g - 50 g0.70
Mel Bukan Standard ***Sehingga 50 g0.80
Lebih 50 g - 100 g0.90
Lebih 100 g - 250 g1.00
Lebih 250 g - 500 g2.00
Lebih 500 g - 1 kg3.50
Lebih 1 kg - 2 kg5.50
Poskad-0.30
Terbitan BerkalaSehingga 20 g0.50
Lebih 20 g -50 g0.60
Lebih 50 g - 100 g0.80
Lebih 100 g - 250 g0.90
PosDokumen *Sehingga 500 g1.80
Lebih 500 g - 1 kg3.00
Lebih 1 kg - 2 kg4.50
Paket Kecil *Sehingga 1 kg4.00
Lebih 1 kg - 2 kg5.50
Bungkusan **Sehingga 2 kg7.00
Setiap 1kg berikutnya sehingga 30 kg1.50


sekian dimaklumkan.

p/s: ape plak la yg nak naik lps nih kan? hmmmm.
Post a Comment