Monday, November 15, 2010

Dulu lain, sekarang lain....

assalamualaikum.

secara tiba2 aku terkenang bait2 lagu Tan Sri SM Salim:
Dulu lain, sekarang lain
Dahulu bujang, sekarang dah kahwin
Dulu lain, sekarang lain
Dahulu seorang, sekarang berdua
Dulu lain, sekarang dah lain
hehehe. dulu hidup sorang2 jer. nak buat ape pun pk sorang jer. tp skrg dah berdua. kene pk sama2. klu pk sorang nnt takut masalah lain plak jadi. pastu lagu tu ade plak nasihat pasal berumahtangga:
Binalah hidup dengan sempurna
Rumahtangga aman bah’gia
Binalah hidup dengan sempurna
Rumahtangga aman bah’gia
Penuh dengan berbudi bahasa
budi bahasa amalan kita. suami isteri pun kene la berbudi bahasa. cakap kene jaga. jgn main hambur je. pk dulu sblm berkata2. jgn sesal di kemudian hari dah. 
bait lagu yg aku rasa paling terkesan sekali yg ni kot:
Ha, dulu seringgit, makan seorang
Sekarang seringgit, makan dua orang
Kalau benih baik, seringgit makan lima orang
Tapi takpa!
Rezeki anak ada!
heheh. jgn mengeluh pasal rezeki. insya Allah ada di mana2 kalau kita berusaha. apa yg penting? kerjasama! suami isteri klu takleh nak kerjasama and toleransi, baik tak yah kawin. baik jd org asing. ko buat hal ko, aku buat hal aku. tak gitu? huhuhu.
Jangan dibuat yang isteri tak suka
Jangan meminta yang suami tak rela
Jangan dibuat yang isteri tak suka
Jangan meminta yang suami tak rela
Tentu selamat rumahtangga
insya Allah. tu baru mukaddimah tu. panjang tul mukaddimah aku kali ni. hahaha. raya haji dah nak dekat dah. maybe kebanyakkan orang tak kisah sgt pasal raya haji nih sbb di kebanyakkan tempat tak semeriah raya puasa.

tp spt jugak kebanyakkan org tau, raya haji di pantai timur, especially di kelantan lebih meriah berbanding tmpt lain. memandangkan org rumahku org kelantan, maka kene la cuti panjang sket raya haji nih sbb dah janji dgn dia nak balik raya. sblm2 nih mana ada kisah nak amik cuti raya haji. kadang2 tu tak balik kampung pun time raya haji. sbb tu la aku bg mukaddimah dulu lain sekarang lain tu. heheheh.

esok dah start cuti. next week baru masuk keje. hari selasa balik kelantan dulu. hari jumaat baru balik pahang. hari ahad la balik kajang. hmmmm. almost 1000km of travelling. tak tau nak kata ape. tgk je lah ape jadi kat aku nnt. belum kira jem lg tu. huhuhu.

p/s: nervous 1st time balik raya umah mentua. huhuhu.
Post a Comment