Friday, October 7, 2011

Official trip to Beijing

assalamualaikum.

hujung September hari tu aku terpaksa pegi ke Beijing, China atas urusan kerja. aku diarahkan attend satu bengkel/perbincangan antara negara2 ASEAN dan China berkaitan ICT dalam pengurusan bencana. aku dan sorang lagi colleague aku jadi wakil/delegasi Malaysia dalam bengkel tu.

sblm nih aku tak penah keluar negara secara rasmi. setakat masuk Thailand tanpa passport tu penah la beberapa kali. hehehe.so, at first excited gak la nak pegi. tp bila tahu kami berdua je wakil Malaysia, cuak gak la. hehehe. nasib baik member aku tu ada pengalaman. so berani la sket.

bengkel tu cuma 2 hari je. hari pertama discussion dan hari kedua ada field trip. kitorang dibawa ke satu expo komunikasi yg kebetulan sedang berlangsung di Beijing masa tu.

hotel tmpt kami menginap betul2 sblh stadium olimpik Beijing yg mcm bird nest tu. itu je yg best. yg lain tak best. tmpt nak shopping souvenier jauh giler. yg ada cuma shopping2 complex yg lebih kurang mcm kat malaysia jer. makanan halal pun agak payah nak cari. nasib baik la aku bawak bekalan maggie. penganjur agak kurang sensitif dengan kehadiran 4 orang muslim (2, Malaysia, 1 Brunei, 1 Indonesia) di kalangan delegasi. if given the choice, i might refuse to go to Beijing again.

from far

yes!! i was there!!

from another side of the stadium

another angel!!

the water cube

the ASEAN's delegates

sekian, terima kasih. 
Post a Comment